Ar2r Napisano 27 Grudnia 2007 Napisano 27 Grudnia 2007 Witam wszystkich Dziś chciałem utworzyć swoją pierwszą galerie, mianowicie jest to Sherman Firefly w barwach „czarnych krzyży”. Model jest to Revell skala 1/76 zrobiony przed rokiem ale niedawno dopiero dokończony. Prawdą jest że brakuje jeszcze podstawki ale to niedługo. Został zrobiony w barwach niemieckich co jest prawdą, ale zrobiłem go w okresie walk w Rosji. Model ma próbny efekt małej zaspy śniegu na panceżu. I ogólnego oszronienia. Był robiony bez żadnych specjalnych technik bo jest to pierwszy model pancerny po przejściu z lotnictwa. A oto i on i zdjęcia orginału: Wiem że niektóre fotki są trochę artystyczne, ale myślę ża da się ładnie wszystko zobaczyć. A tu jeszcze zdjęcia autentyka: Pozdrawiam serdcznie Artur PS: Pod tą myłną nazwą kryje sie naprawdę fajna maszyna... Cytuj
imek46 Napisano 28 Grudnia 2007 Napisano 28 Grudnia 2007 A możesz mi wytłumaczyć skąd ten Firefly znalazł sie akurat w Rosji. Bo jakoś tego nie mogę zrozumieć. Aha słowo "pancerz" tak się piszę, a nie tak "panceż" Cytuj
Ar2r Napisano 28 Grudnia 2007 Autor Napisano 28 Grudnia 2007 Model był zrobiony z tego powodu iż Rosja słynie z bardzo mocnych zim. Nie jest to specjalnie wiarygodne , ale to tak po prostu. I dzięki za poprawe... Cytuj
imek46 Napisano 4 Stycznia 2008 Napisano 4 Stycznia 2008 Rosjanie używali w ramach umowy Lend-Lease czołgów produkcji amerykańskiej : M-3 "Lee" M3A1 "Stuart" M4A2 "Sherman" M4A2 76(W) "Sherman" Jak widać nie wspomniałem tu o Firefly ponieważ dlatego że Rosjanie ich po prostu nie mieli. Jeśli coś się piszę to trzeba pisać z sensem, bo na niemieckich pojazdach to ja sie może nie znam, ale na Shermanach to zęby zjadłem i nie lubię jak ktoś wypisuje głupoty. A te wszystkie to są owszem zdobycze niemieckie ale na froncie zachodnim. Nie wielka ilość na froncie wschodnim zdobycznych Shermanów w wersji M4A2 używana była w niemieckiej 14Dpanc. Jeśli byś napisał że jest to czołg zdobyty przez niemców w Ardenach wszystko było by oki. Cytuj
Ar2r Napisano 4 Stycznia 2008 Autor Napisano 4 Stycznia 2008 Ok. Widzę, że jeszcze mam "za mało wiosen" i za mało wiedzy, musze się brać do roboty na nadrobienie braków. Cytuj
rzelu Napisano 4 Stycznia 2008 Napisano 4 Stycznia 2008 Wracając do modelu, ten efekt kamuflażu zimowego nie jest zbyt ciekawy, kojarzy się raczej z "pomazianiem" modelu. Po drugie, Niemcy zdobyczne pojazdy oznaczali do przesady krzyżami aby uniknąć pomyłek. Może popracuj najpierw nad detalami, ułożeniem gąsienic, washem itp... Cytuj
imek46 Napisano 5 Stycznia 2008 Napisano 5 Stycznia 2008 Ok. Widzę, że jeszcze mam "za mało wiosen" i za mało wiedzy, musze się brać do roboty na nadrobienie braków. A wystarczyło sie tylko zapytać. Cytuj
Ar2r Napisano 5 Stycznia 2008 Autor Napisano 5 Stycznia 2008 Niekiedy rzecz najprostrza bywa najtrudniejsza... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi