Skocz do zawartości

KINGTIGER 1:35 (DRAGON)

bakacz2121

Rekomendowane odpowiedzi

czesc, wczoraj dostałem model ww. czołgu i od razu zabrałem sie do sładania i przygotowywania czesci mam jednak pytanie gdyz jest to mój pierwszy model czy moge użyc zwykłego kleju super glue ?? jaka jest roznica pomiedzy takim a specjalnym do modeli ?? gasienice sa do składania- to znaczy ze musze kleic je kawalek po kawalku ?? (wydaje sie ze tak ale mialem nadzieje ze bedzie jezdził ) rozumiem ze inne czesci tez sa klejone mimo iz w instrukcji nie jest to zaznaczone ?

z góry dziekuje za odpowiedz

pozdraiwma Łukasz

Witaj,

moja rada- zachowaj ten model na później- dużo później. To dość trudny i skomplikowany model.

Weź na warsztat coś prostszego, aby poćwiczyć wszystkie operacje modelarskie i obróbkę części.

Do klejenia plastiku nie używaj super glue. Najlepszy jest klej do plastiku z pędzelkiem lub aplikatorem.

Przy prostszym modelu nauczysz się czytania instrukcji i dokładności, nie mówiąc o malowaniu.

Wiem, że chciałoby się coś efektownego, ale biorąc na warsztat taki model bez przygotowania możesz nie spełnić swoich oczekiwań...

Pozdrawiam.

Robert

święta racja.

Taki model będzie dla ciebie męczarnią,jest bardzo fajny więc sklej go za jakiś czas bo 1,2,3 model będzie wyglądał jak ofiara operacji plastycznych...

a co do klei to jest wiele fajnych na rynku.

W igłach:

Revell contacta

Humbrol

a pędzelki:

tamiya extra thin [fantastyczny]

tamiya cement [gęsty]

mr.cements [penetrujący]

Są godne polecenia ,nie kupuj kleju za 3 zł są bardzo słabej jakości,parę złotych więcej a dużo lepiej się pracuje.

Pozdrawiam Wojtek

Witaj. Tak w ogóle to sklejanie modelu rozpocznij od dokładnego przestudiowania instrukcji. Na pierwszej stronie zawsze podane jest np. jakich narzędzi używać. Wiele instrukcji zawiera też coś w rodzaju legendy. Producent umieszcza pewne symbole i objaśnienia do nich. Piszesz że w instrukcji nie ma zaznaczone że elementy trzeba sklejać. Kolego, my robimy modele do sklejania, więc jak nazwa wskazuje, elementy sklejamy. Jakieś 90% elementów trzeba że sobą połączyć przy pomocy kleju. Owszem w modelach są elementy mocowane bez kleju, jak np. włazy załogi w modelach czołgów, które można zrobić ruchome. I w takim momencie właśnie z pomocą przychodzi nam instrukcja i symbole o których wspomniałem. Z reguły przy takich elementach montowanych na sucho, jest symbol tubki kleju która jest przekreślona. Zapoznaj się dokładnie z instrukcją i walcz bo to piękne hobby. Na koniec jeszcze taka uwaga. Modele, które tu budujemy, to z reguły modele statyczne, więc zapomnij że bedą jeździć

P. S. Jak pisali moi poprzednicy. Zacznij od czegoś prostego. Modele firmy Tamiya są dość dobre dla początkujących

witam ponownie,

bardzo Wam Panowie dziękuję za pełną i wyczerpującą odpowiedz.

dzisiaj, przed chwila zamówiłem klej (REVELL Contacta)

jak tylko przyjdzie, to mimo Waszych ostrzeżeń zabiorę sie do roboty niestety obecnie jestem na L4 i mam trochę czasu.

poza penseta i pilnikami precyzyjnymi mam plena werwe do pracy mam nadzieje ze wyjdzie jakos to jest moj pierwszy model i nie odpuszcze go sobie malowania narazie nie planuje (bedzie wygladal jak z WOT) oby sie okazalo ze mam do tego talent bo juz troche skleilem zanim odczytalem Wasza odpowiedz i nie wyszlo tak zle (narazie same kólka) oczywiscie po odczytaniu posta wstrzymalem prace

jak tylko skoncze postaram sie wrzucic na ten post zdjecie z ukonczonych prac

jeszcze raz dziekuje

pozdrawiam Łukasz

Tylko pamiętaj ,że klej revela jest gęsty i zostawia duże ślady po jego użyciu.

Aplikuj oszczędnie [to nie znaczy ,że prawie w ogóle],przy łączeniu dużych powierzchni radził bym rozsmarować patyczkiem po lodach lub palcem.

Jak nauczysz się go używać to nie będziesz szukał zastępcy.

Pozdrawiam Wojtek.