Jump to content

FERRARI F2007 Revell 1:24

Master Blaster
 Share

Recommended Posts

Witam. Mam na imię Łukasz mam 29 lat modelarstwem interesuje się od 8 lat przeważnie kleję modele kartonowe samolotów oraz czołgów. Lecz od jakiegoś czasu planowałem skleić model samochodu sportowego, wyścigowego, cywilnego rajdowego lub F1. Wybór padł na bolid Ferrari z 2007 roku którego kierowcami byli Brazylijczyk Felipe Massa orz Finladnczyk Kimi Raikkonen. Numer kierowcy który wybrałem to Kimi Raikkonen Mistrz Świata z 2007 roku. Model będę malował pędzelkiem oraz farbkami firmy Tamiya. Na samym początku budowy wykonałem silnik, który pomalowałem farbkami. Kolory które użyłem do pomalowania bloku silnika to aluminiowy, szary metalic, czarny oraz włókna węglowego, aby uzyskać kolor włókna węglowego należy wymieszać dwa kolory szary metalik 90% oraz czarny 10% farbki. Pora na zdjęcia:

1_zpslylfyhvl.jpg2_zpseokhk4iq.jpg3_zpskylmyflx.jpg4_zpsjrpiu7gn.jpg

Kolejnym etapem budowy będzie tylne zawieszenie pozdrawiam.

Pierwsza sprawa, to jeśli model ma dobrze wyglądać, trzeba kupić różnego rodzaju pilniki i przed malowaniem doprowadzić części do porządku, spiłowując np. widoczne na zdjeciach szwy czyli miejsca gdzie łączą się dwie połówki formy odlewniczej. W modelu Revella na pewno też jest sporo jam skurczowych które trzeba uzupełnić szpachlówką i wyszlifować.

Druga sprawa to rodzaj farb. Mistrzowie twierdzą, że tamiyami dobrze maluje się pędzlem. Ja nie potrafię. Teraz, jestem w sytuacji gdy musiałem zrezygnowac z aerografu więc czym prędzej odstawiłem farby tamki na półkę i dokupiłem brakujące kolery ModelMasterów. A już obojętnie czy będziesz malował Tamiy'ą, Gunze, czy Pactrami to kup sobie dwie puszki sprayu: czerwona i bezbarwną - bo pędzlami nie osiągniesz odpowiedniej jakości powierzchni nadwozia.

PS. Na poważnie, jaka jest różnica między farbkami a farbami?