Master Blaster Napisano 12 Listopada 2016 Share Napisano 12 Listopada 2016 Witam. Mam na imię Łukasz mam 29 lat modelarstwem interesuje się od 8 lat przeważnie kleję modele kartonowe samolotów oraz czołgów. Lecz od jakiegoś czasu planowałem skleić model samochodu sportowego, wyścigowego, cywilnego rajdowego lub F1. Wybór padł na bolid Ferrari z 2007 roku którego kierowcami byli Brazylijczyk Felipe Massa orz Finladnczyk Kimi Raikkonen. Numer kierowcy który wybrałem to Kimi Raikkonen Mistrz Świata z 2007 roku. Model będę malował pędzelkiem oraz farbkami firmy Tamiya. Na samym początku budowy wykonałem silnik, który pomalowałem farbkami. Kolory które użyłem do pomalowania bloku silnika to aluminiowy, szary metalic, czarny oraz włókna węglowego, aby uzyskać kolor włókna węglowego należy wymieszać dwa kolory szary metalik 90% oraz czarny 10% farbki. Pora na zdjęcia: Kolejnym etapem budowy będzie tylne zawieszenie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Listopada 2016 Super Moderator Share Napisano 12 Listopada 2016 Łukasz mam 29 lat .......oraz farbkami firmy Tamiya. Może się czepiam ale "farbkami" malują przedszkolaki, tak samo jak myją ząbki, rączki i chodzą spać do łóżeczka Jako 29-cio latek, powinieneś przerzucić się na farby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Blaster Napisano 12 Listopada 2016 Autor Share Napisano 12 Listopada 2016 Przepraszam źle napisałem model maluję farbami Tamiya niestety nie posiadam aerografu i kompresora, ale myślę, że ukończę ten model i będzie fajnie wyglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 12 Listopada 2016 Share Napisano 12 Listopada 2016 Pierwsza sprawa, to jeśli model ma dobrze wyglądać, trzeba kupić różnego rodzaju pilniki i przed malowaniem doprowadzić części do porządku, spiłowując np. widoczne na zdjeciach szwy czyli miejsca gdzie łączą się dwie połówki formy odlewniczej. W modelu Revella na pewno też jest sporo jam skurczowych które trzeba uzupełnić szpachlówką i wyszlifować. Druga sprawa to rodzaj farb. Mistrzowie twierdzą, że tamiyami dobrze maluje się pędzlem. Ja nie potrafię. Teraz, jestem w sytuacji gdy musiałem zrezygnowac z aerografu więc czym prędzej odstawiłem farby tamki na półkę i dokupiłem brakujące kolery ModelMasterów. A już obojętnie czy będziesz malował Tamiy'ą, Gunze, czy Pactrami to kup sobie dwie puszki sprayu: czerwona i bezbarwną - bo pędzlami nie osiągniesz odpowiedniej jakości powierzchni nadwozia. PS. Na poważnie, jaka jest różnica między farbkami a farbami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Listopada 2016 Super Moderator Share Napisano 12 Listopada 2016 PS. Na poważnie, jaka jest różnica między farbkami a farbami?A no taka, że to jest farba A farbeczki, szaliczki, auteczka i inne -czki i -czka jakoś nie pasują do niespełna 30-letniego mężczyzny Kończmy OT, bo nas jakiś mod stąd wywali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi