jakub476 Napisano 26 Marca 2017 Share Napisano 26 Marca 2017 Dawno się tak nie cieszyłem z nowego modelu, więc odrazu zaczynam. Tutaj in-box: viewtopic.php?f=75&t=57733 Zamierzam zbudować coś takiego: Prawdopodobnie użyję tych felg: Jak wspominałem w in-boxie, Fujimi zakłada że model nie wymaga malowania, oczywiście dla mnie to farsa. Posklejałem budę w całość. Fujmi zakłada montaż maski po założeniu szyb i podszybia ale z tego co sprawdzałem uda mi się wsunąć to na koniec. Tak samo zakładają, że najpierw wkładamy klosze tylnych lamp a potem wciskamy tylna klapę, jednak z obawy o odpryski i linie podziału również z tego zrezygnuję, skrócę mocowania lamp i wsunę pod już wklejoną klapę. Spasowanie jest bardzo dobre jedynie błotniki tworzą lekki schodek względem drzwi. Po zmatowieniu gąbką #1000 dałem Surfacera, następnym etapem będzie dokładne wyszlifowanie jakiś ubytków i zniwelowanie schodków oraz pogłębienie linii podziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 a kolorek będzie taki jak na pierwszym zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Ot ciekawostka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 27 Marca 2017 Autor Share Napisano 27 Marca 2017 Zakładając ten temat byłem pewny zwykłego czarnego, jednak szlifując budę stwierdziłem, że szkoda tych przetłoczeń. Dosypałem do Tamiyi X-1 trochę fioletowej perły. Model jest mocno czarny, dopiero w ostrym świetle i pod pewnym kątem widać ziarno, czyli idealnie. Bezbarwny to 2K Dupont 3800S, nie położyłem go idealnie, kładzie się zupełnie inaczej niż 1K, muszę się nauczyć. Wpadki przy malowaniu na 99% pozwoli mi zlikwidować polerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Że tak zapytam jak to dosypałeś perłe? Robiłeś coś z liniami podziału? Pogrubiałeś/pogłębiałeś je? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 27 Marca 2017 Autor Share Napisano 27 Marca 2017 Takie coś: https://pl.aliexpress.com/item/Purple-pearl-pigment-dye-ceramic-powder-paint-coating-Automotive-Coatings-art-crafts-coloring-for-leather-50g/32626264877.html?spm=2114.56010208.4.27.ifzEX4 Linie zawsze pogłębiam igłami, ew jakieś znikające przy sklejaniu jak np. zderzaków nacinam czeską piłką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Pytałem bo właśnie linia łączenia tylnego zderzaka jest strasznie gruba bym wręcz powiedział nienaturalna. Ooo z tą perłą to mnie zdziwiłeś, muszę kiedyś przetestować. Efekt naprawdę jest bardzo fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 27 Marca 2017 Autor Share Napisano 27 Marca 2017 Linia jest ok, tylko wychodzi, że dałem za dużo claru i przy krawędzi tak załamuje światło, po polerce będzie ok. Linie potem także zapuszczę matem bo teraz się błyszczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Jak wygląda zapuszczanie lini czarnym matem? Pędzelek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 28 Marca 2017 Autor Share Napisano 28 Marca 2017 Tak, ja zwykle używam mocno rozcieńczonej emali x-18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 28 Marca 2017 Share Napisano 28 Marca 2017 I nie zostają Ci jakieś brudne ślady na lakierze? Wszystko wchodzi idealnie tylko w linie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 28 Marca 2017 Autor Share Napisano 28 Marca 2017 Dlatego używam emalii, można zmywać benzyną bez uszkodzeń na lakierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Zakładając ten temat byłem pewny zwykłego czarnego, jednak szlifując budę stwierdziłem, że szkoda tych przetłoczeń.Dosypałem do Tamiyi X-1 trochę fioletowej perły. Model jest mocno czarny, dopiero w ostrym świetle i pod pewnym kątem widać ziarno, czyli idealnie. Bezbarwny to 2K Dupont 3800S, nie położyłem go idealnie, kładzie się zupełnie inaczej niż 1K, muszę się nauczyć. Wpadki przy malowaniu na 99% pozwoli mi zlikwidować polerka. Witaj, czy tego Duponta 3800 zakupiłeś na allegro w małej butelce? Powiesz coś wiecej? Stygnie czy wrzuciłeś do piekarnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi