Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dawno się tak nie cieszyłem z nowego modelu, więc odrazu zaczynam.

Tutaj in-box: viewtopic.php?f=75&t=57733

Zamierzam zbudować coś takiego:

Osaka-Auto-Messe-52_zpsmreeilve.jpg

Prawdopodobnie użyję tych felg:

8544a9df3f4ad1db09b313f70a0e5335.image.900x600_zpssjbeyvni.jpg

Jak wspominałem w in-boxie, Fujimi zakłada że model nie wymaga malowania, oczywiście dla mnie to farsa.

Posklejałem budę w całość. Fujmi zakłada montaż maski po założeniu szyb i podszybia ale z tego co sprawdzałem uda mi się wsunąć to na koniec. Tak samo zakładają, że najpierw wkładamy klosze tylnych lamp a potem wciskamy tylna klapę, jednak z obawy o odpryski i linie podziału również z tego zrezygnuję, skrócę mocowania lamp i wsunę pod już wklejoną klapę.

DSCF4592_zps8ndpibzv.jpg

DSCF4591_zpsujuhcwyq.jpg

Spasowanie jest bardzo dobre jedynie błotniki tworzą lekki schodek względem drzwi.

Po zmatowieniu gąbką #1000 dałem Surfacera, następnym etapem będzie dokładne wyszlifowanie jakiś ubytków i zniwelowanie schodków oraz pogłębienie linii podziału.

DSCF4593_zps8ry7q1ph.jpg

DSCF4594_zpsgtzghnlj.jpg

DSCF4595_zpseacpnloz.jpg

Napisano

Zakładając ten temat byłem pewny zwykłego czarnego, jednak szlifując budę stwierdziłem, że szkoda tych przetłoczeń.

Dosypałem do Tamiyi X-1 trochę fioletowej perły.

Model jest mocno czarny, dopiero w ostrym świetle i pod pewnym kątem widać ziarno, czyli idealnie.

Bezbarwny to 2K Dupont 3800S, nie położyłem go idealnie, kładzie się zupełnie inaczej niż 1K, muszę się nauczyć.

Wpadki przy malowaniu na 99% pozwoli mi zlikwidować polerka.

DSCF4616_zpshqfk8iow.jpg

DSCF4618_zpsaxcgzj27.jpg

DSCF4620_zpsvtzods8m.jpg

DSCF4621_zpsattulhmg.jpg

Napisano

Że tak zapytam jak to dosypałeś perłe?

Robiłeś coś z liniami podziału? Pogrubiałeś/pogłębiałeś je?

Napisano

Pytałem bo właśnie linia łączenia tylnego zderzaka jest strasznie gruba bym wręcz powiedział nienaturalna.

Ooo z tą perłą to mnie zdziwiłeś, muszę kiedyś przetestować. Efekt naprawdę jest bardzo fajny.

Napisano

Linia jest ok, tylko wychodzi, że dałem za dużo claru i przy krawędzi tak załamuje światło, po polerce będzie ok.

Linie potem także zapuszczę matem bo teraz się błyszczą.

• 2 weeks later...
Napisano
Zakładając ten temat byłem pewny zwykłego czarnego, jednak szlifując budę stwierdziłem, że szkoda tych przetłoczeń.

Dosypałem do Tamiyi X-1 trochę fioletowej perły.

Model jest mocno czarny, dopiero w ostrym świetle i pod pewnym kątem widać ziarno, czyli idealnie.

Bezbarwny to 2K Dupont 3800S, nie położyłem go idealnie, kładzie się zupełnie inaczej niż 1K, muszę się nauczyć.

Wpadki przy malowaniu na 99% pozwoli mi zlikwidować polerka.

Witaj, czy tego Duponta 3800 zakupiłeś na allegro w małej butelce? Powiesz coś wiecej? Stygnie czy wrzuciłeś do piekarnika?