filipsg Napisano 13 Kwietnia 2017 Share Napisano 13 Kwietnia 2017 Witam! Taki zgrabny maluch wpadł mi w łapy niedawno, a że na forum go jeszcze nie było, to stwierdziłem że się pochwalę wypraskami Model Fujimi według informacji z internetów oryginalnie wydany w 1997, obecnie jest jedyną dostępną miniaturą tegoż. Na początek instrukcyje- duży plus dla producenta za zilustrowanie schematu zastrzałów- kupiłem Pete'a właśnie z myślą nauki "zastrzeliwania", więc tym bardziej mnie to cieszy. Instrukcja pokazuje 8 wzorów malowania dla samolotów pokładowych z pancerników Yamato, Musashi, Nagato i Mutsu, oraz z baz Tateyama, Sasebo i Ohtsu, ale nadwyżka cyferek na arkuszu kalkomanii jest tak duża że da się z tego ułożyć oznaczenia dla samolotów z większości japońskich okrętów. Same kalkomanie są bez zarzutu. Pete może być zbudowany w wersji z kompletnymi pływakami do postawienia na wózku, albo z pływakami uciętymi do pokazania modelu na wodzie. Model jest porozkładany na 4 ramki (+1 z oszkleniem) na których ni ma śladu nadlewek, za to pojawia się jedna czy dwie jamki skurczowe i niestety dziury po wypychaczach wewnątrz (całkiem skądinąd ładnego) kokpitu, ale możliwe że zasłonią je fotele i inne elementy wnętrza. Wgłębne linie podziału wyglądają ładnie i równo, trochę blado wypada karabin obserwatora i cylindry silnika. Bardzo miło zaskoczyły mnie "wgłębione" rury wydechów, na zdjęciach- obok bloku silnika. Powiem szczerze że model przerósł moje oczekiwania, bo spodziewałem się takiego sobie treningowego modeliku, a tu zapowiada się naprawdę fajna maszyna! Jedyne czego jeszcze mógłbym chcieć to katapulta okrętowa, bo stawianie na wózku samolotu okrętowego jest jakieś takie... niespójne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi