wazee Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 Dzisiaj zrywałem taśmę Tamiya, którą zamaskowałem elementy oszklenia kabiny. Niestety w niektórych miejscach płatki farby poodchodziły wraz z taśmą. Teraz chyba będę to musiał poprawiać pędzelkiem. Czy jest jakiś sposób żeby tak się nie robiło, czy to jest normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrgie Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 Wydaje mi sie ze przed przyklejeniem taśmy powinieneś trochę osłabić klej, najlepiej przykleić kilka razy do biurka albo stołu a dopiero potem na model. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 A jaką farbą malowałeś? Ja maskuje i nie osłabiam taśmy i wszystko jest ok. Musisz brzegi dobrze podociskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wazee Napisano 14 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2008 Malowałem Pactrą i Sidoluxem(aerografem). Farba odeszła przy samej krawędzi taśmy, a nie pod nią, tak jakby przykleiła się do nawierzchni taśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 ale po co sidoluxem?? ja maluje czarnym matem i wszystko. nie rozumeim po co sidolux? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wazee Napisano 14 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2008 Sidolux szedł na cały model więc automatycznie też na zamaskowane szybki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 Bez sensu. Prawdopodobnie to sidolux zlapał się taśmy i oczywiście farby więc zrywając taśmę zerwałeś farbę. Na drugi raz nie maluj niczym dodatkowym. tylko czarna farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 a odtłuściłeś powierzchnie przed malowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wazee Napisano 14 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2008 Odtłuszczałem. Koksik czemu ty tak na tą czarną farbę się uparłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 Sory, może być inny kolor - po prostu się przyzwyczaiłem do czarnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wazee Napisano 19 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2008 Jeszcze jedno pytanko Ile potrzeba na całkowite wyschnięcie farby akrylowej? Ostatnio znowu do tamiyowskiej farby przykleiły mi się małe kawałki farby. Nie wiem czy po prostu nie za wcześnie maskuję taśmą, na zbyt świeżą farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 25 Stycznia 2008 Share Napisano 25 Stycznia 2008 Problem z pactrą polega na tym że rozpaczliwie słabo trzyma się powierzchni . Zawsze kiedy mam pomalować pactrą jakąś większą powierzchnię po prostu daję wcześniej warstwę olejnego podkładu i jest OK ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 25 Stycznia 2008 Share Napisano 25 Stycznia 2008 Jeszcze jedno pytankoIle potrzeba na całkowite wyschnięcie farby akrylowej? Ostatnio znowu do tamiyowskiej farby przykleiły mi się małe kawałki farby. Nie wiem czy po prostu nie za wcześnie maskuję taśmą, na zbyt świeżą farbę. To powinno być napisane gdzie na etykietce na farbce. Ale najlepiej zostawić na jakie 24h, w tedy masz już całkowita pewnosć, że farbka wyschła. A w przypadku błyszczacych farb dobrze jest zostawić aż na 48h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi