vooyo82 Napisano 1 Września 2017 Share Napisano 1 Września 2017 (edytowane) Klasa 2 - Pojazdy wojskowe Kategoria Specjalna 3 - Najlepszy model w barwach Polski Witam wszystkich odwiedzających. Jestem kolejnym forumowiczem, który w tym roku postanowił spróbować swoich sił w konkursie. Będzie to również mój pierwszy warsztat, więc proszę mieć to na uwadze ale jednocześnie czekam na wszelakie uwagi i sugestie Mam nadzieję, że życie pozwoli ukończyć warsztat w terminie Modelem konkursowym będzie ZIS 151 z wyrzutnią rakiet BM 13 czyli osławioną "Katiuszą", przez Niemców zwaną "Organami Stalina. Model ze stajni Hobby Boss w skali 1:35. Jeśli starczy czasu, to całość będzie osadzona na małej winietce. Katiuszę planuję wykonać oczywiście w barwach LWP z okresu lat 50-tych. W tych czasach ZIS 151 był obok GAZ'a 51 i GAZ'a 63 stanowił podstawę transportu Wojska Polskiego. Oczywiście do w/w dochodziły jeszcze polskie produkcje STAR 20 oraz LUBLIN 51 (nasz odpowiednik GAZ'a 63). Czas na INBOX Dwie fotki poglądowe z książki "Pojazdy Ludowego Wojska Polskiego", na których będę się ogólnikowo wzorował: Model planuję wykonać raczej prosto z pudła. Jedyny obowiązkowy dodatek to kalki od Toro Model. Zapraszam do śledzenia oraz życzę powodzenia innym forumowiczom. ps. Miałem zacząć dziś, ale zapomniałem o dzisiejszym meczu, więc start pewnie w niedzielę Edytowane 1 Września 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lanczyslaw Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Temat ciekawy tym bardziej że już dawno nie widziałem warsztatu z tym modelem także trzymam kciuki i popatrzę co tego modelu wyciągniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Nie jestem pewien ale czy nie jest to konstrukcja powojenna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DP100 Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Nie jestem pewien ale czy nie jest to konstrukcja powojenna ? Katiuszę planuję wykonać oczywiście w barwach LWP z okresu lat 50-tych. W tych czasach ZIS 151 był obok GAZ'a 51 i GAZ'a 63 stanowił podstawę transportu Wojska Polskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 niedoczytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vooyo82 Napisano 17 Września 2017 Autor Share Napisano 17 Września 2017 Tak jak przypuszczałem, z czasem jest bardzo krucho. Z dnia na dzień więcej pracy, a do tego narzuciłem sobie za dużo obowiązków, a na ZIS'a czasu brak. Coś tam sobie powolutku dłubie. Max 1,5 godz dziennie, ale czasami to jest nic. Sami wiecie o tym doskonale. Postęp prac wygląda następująco: Do niektórych elementów nie przywiązywałem większej uwagi, ponieważ i tak będą one zakryte. To jest moja trzecia wojskowa "ciężarówka" od Hobby Boss'a. Kolejny raz się zastanawiam po co chińczycy odlewają tyle drobnych części np. przy zawieszeniu lub przy układzie napędowym skoro niektórą drobnice możnaby odlać w całości, a model i tak nic by na tym nie stracił. W to miejsce możnaby się skupić na detalach zewnętrznych co chyba jest istotniejsze. Chyba robią to po to, aby na pudełku napisać, że częsci jest 700, a nie 650. Im więcej tym lepiej... podobno.. Czas chwilę usiąść i coś podłubać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi