Rafał75 Napisano 25 Stycznia 2008 Share Napisano 25 Stycznia 2008 Korzystając z okazji że musiałem rozebrać moją pierwszą makietę z pojazdami pancernymi, postanowiłem wrzucić tutaj kilka fotek. Zaznaczam że są to moje pierwsze pojazdy które kiedykolwiek robiłem i teraz już wiem że mógłbym w nich kilka rzeczy zmienić.Jeśli chodzi o samom dioramę to miała być nie wielka. Miał na niej znaleźć się tylko flak 36/37 w działobitni, ale z czasem doszło do ponad metrowej długości scenki. Inspiracją była książka 08/15, a dokładniej scenka wypadu na rosyjskie czołgi w drugim tomie. Tak więc życzę miłego oglądania. na początek pojazdy i armata w takim stanie w jakim się prezentowały na makiecie a teraz po kolei No i to tyle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 25 Stycznia 2008 Share Napisano 25 Stycznia 2008 no bardzo ładnie wykonana praca tylko nie podoba mi się ubarwienie flak 88 a tak to jest wszystko wporządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał75 Napisano 25 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2008 tylko nie podoba mi się ubarwienie flak 88 Co byś zmienił. Możesz sprecyzować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Stycznia 2008 Share Napisano 25 Stycznia 2008 Bardzo odważne i dobre modele. Gratulacje !!! Plandeka na ciągniku jakaś dziwna, ale poza tym naprawdę super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 25 Stycznia 2008 Share Napisano 25 Stycznia 2008 Ośnieżył bym tylko z dołu pancerz osłaniający załogę działa zostawił bym pomalowaną na jednolity kolor wiesz to jest moje zdanie mogęsie mylić powodzienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał75 Napisano 25 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2008 Plandeka na ciągniku dziwna bo z zestawu ;) Mariusz ja w ogule nie ośnieżałem armaty. Ona cała jest pomalowana w zimowym kamuflażu. Jak byś ją zobaczyłna począdku to byś się załamał. Wyglądała jak oblana słodką śmietaną . Szanuję zdanie każdego. Zawsze można się czegoś nauczyć nowego lub zacząć zwracać uwagę na szczeguły których się nie zauważyło. Ja mam takiego swojego prywatnego krytyka. On zawsze mi wytknie jekieś drobiazgi i myślę że właśnie to pozwala nam się rozwijać i pznawać lepiej temat modelarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 26 Stycznia 2008 Share Napisano 26 Stycznia 2008 Inspiracją była książka 08/15, a dokładniej scenka wypadu na rosyjskie czołgi w drugim tomie. No z Flakiem to oni raczej wtedy nie jechali ehh... wtedy poległ mój ulubiony bohater :( Modele fajne, a zważywszy na to, że to pierwsze w pancerce, to naprawdę nieźle pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał75 Napisano 26 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2008 No z Flakiem to oni raczej wtedy nie jechali To z czym według Ciebie? Bo dla mnie to oni właśnie w baterii osiemdziesiątek ósemek służyli. To może coś pominąłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Stycznia 2008 Share Napisano 26 Stycznia 2008 Też zawsze myślałem że chodziło o 88 :-)) Tylko powinni mieć przygotowane lepiej stanowisko.Powinni się trochę okopać, zamaskować.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 26 Stycznia 2008 Share Napisano 26 Stycznia 2008 Już to widzę, okopać się Przyjeżdżają na stanowisko w zimę po kilku tygodniach mrozów po minus 20 stopni, biorą saperkę ... i co? Chyba, żeby zaczęli materiałami wybuchowymi okopu robić, a nie zawsze na to jest tyle czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 26 Stycznia 2008 Share Napisano 26 Stycznia 2008 Dobra, jednak źle pamiętam, to musiał być Flak, bo jakże inaczej "wieża jego pożeglowała przez powietrze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał75 Napisano 26 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2008 Tylko powinni mieć przygotowane lepiej stanowisko W książce było napisane że to był szybki wypad. Dlatego tak zrobiłem. Starałem się przedstawić tą scenkę tak jak ją widzę. Mam jeszcze działobitnie z pierwowzoru pomysłu i drugiego flaka tym razem z Dragona, więc może on znajdzie się na porządnym stanowisku, ale to dopiero za jakiś czas. Teraz muszę skończyć kilka zaczętych projektów. Miałem dłuższą przerwę w pracach modelarskich. Brak weny, a na siłę nic nie robię bo juz się nauczyłem że zaraz coś popsuje. O tym to może nie długo w warsztacie napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 30 Stycznia 2008 Share Napisano 30 Stycznia 2008 Ja mam jedno pytanko w jaki sposób zrobiłeś ten śnieżek na makiecie i co to jest?? Pozdrawiam Yonex13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał75 Napisano 30 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2008 Yonex13 zawsze powtarzałem że kuchnia ma wiele wspólnego z modelarstwem. Do robienia śniegu używam sody oczyszczonej i lakieru do włosów. Sypię warstwę sody i utrwalam ją spryskując lakierem, potem kolejna warstwa i znów lakier, aż osiągnę pożądaną grubość warstwy śniegu. Potem robie ślady i znów lekko spryskuję żeby się nie rozsypało. Pamiętaj żeby nie trzymać lakieru za blisko żeby nie zdmuchnąć sody z makiety Jeszcze robię czasami paćkę z sody.Pryskam lakier na talerz żeby zrobiła się kałuża i sypię sodę. Mieszam to i nanoszę pędzlem na model. Wygląda to potem tak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 30 Stycznia 2008 Share Napisano 30 Stycznia 2008 No z Flakiem to oni raczej wtedy nie jechali To z czym według Ciebie? Bo dla mnie to oni właśnie w baterii osiemdziesiątek ósemek służyli. To może coś pominąłem? hmm.. no według mnie z PAKiem jechali. Tylko to wydawało mi się racjonalne na "szybki wypad" i akcję pod ostrałem wroga. Bo jakoś mi się nie widziało rozstawianie Flaka w czasie natarcia "Iwana" Ale sprawdziłem teraz w książce i rzeczywiście nie ma tam mowy o żadnym typie działa, więc mogę się mylić. A może to ja coś przeoczyłem. wszak czytałem to kilka dobrych lat temu A może po prostu każdy sobie inaczej wyobrażał tą sytuację, przecież to jest chyba najfajniejsze w książkach Przepraszam, że narobiłem Ci offtopa w wątku. Samo wykonanie bardzo mi się podoba. Szczególnie śnieg i ślady na nim odciśnięte. Tak właśnie myślałem, że to soda. Podoba mi się też pomysł na oddanie swojej wizji sceny z książki! Pozdrawiam wszystkich czytelników Kirsta Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał75 Napisano 30 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2008 Radek Filipek właśnie to jest fajne w książkach że każdy widzi w nich wszystko po swojemu. Tak myślałem nad tym co w tedy napisałeś i powiem szczerze że niezłego ćwieka mi zadałeś, wszyscy moi znajomi którzy czytali 08/15 zawsze bez zastanowienia odpowiadali mi że dla nich to też był Flak 36/37. Jest jeszcze jedna rzecz, jak tak dobrze nad tym się zastanowić, może oni strzelali z wózków . Dałeś mi do myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 31 Stycznia 2008 Share Napisano 31 Stycznia 2008 Zawsze powtarzałem że kuchnia ma wiele wspólnego z modelarstwem. Do robienia śniegu używam sody oczyszczonej i lakieru do włosów. Sypię warstwę sody i utrwalam ją spryskując lakierem, potem kolejna warstwa i znów lakier, aż osiągnę pożądaną grubość warstwy śniegu. Potem robie ślady i znów lekko spryskuję żeby się nie rozsypało. Pamiętaj żeby nie trzymać lakieru za blisko żeby nie zdmuchnąć sody z makiety Jeszcze robię czasami paćkę z sody.Pryskam lakier na talerz żeby zrobiła się kałuża i sypię sodę. Mieszam to i nanoszę pędzlem na model. Dzięki stary. Efekt ładny ci wyszedł spróbuje tak zrobić zobaczymy jak to wyjdzie. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał75 Napisano 31 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2008 Yonex13 nie ma za co. Miłej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewan Napisano 4 Lutego 2008 Share Napisano 4 Lutego 2008 Mkieta jak i wszystko pięknie się prezentuje.powiedz mi gdzie moge dostać śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał75 Napisano 5 Lutego 2008 Autor Share Napisano 5 Lutego 2008 lewan powiedz mi gdzie moge dostać śnieg W sklepie spożywczym ;) To jest soda oczyszczona. Napisałem o tym we wcześniejszym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi