Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej,

Pewnie widzieliście już wspólny projekt budowy ORP S-2 Wilczur, w którym razem z kolegą Kvaot zmagamy się z plastikiem, żywicą i innymi pożytecznymi materiałami. Ten rodzaj warsztatu jest nie tylko przyjemny z uwagi na fakt, że na bieżąco można się dzielić pomysłami na wykonanie poszczególnych elementów i uczyć się od siebie nawzajem. Jest też pożyteczny przez to, że taka symultaniczna budowa motywuje do ukończenia modelu. Ponadto w projekt według naszej formuły wpisana jest wymiana materiałów, dzięki czemu modele budowane równocześnie powstają w większości z identycznych materiałów, a wszyscy zaangażowani w projekt mają przed sobą identyczne zalety/ograniczenia/wymagania narzucone przez używany materiał. I wreszcie kontakty między uczestnikami projektu częściowo przenoszą się do reala tworząc w ten sposób wirtualną, korespondencyjną modelarnię

Jeśli ktoś z czytających ten post chciałby dołączyć do kolejnego takiego projektu, to serdecznie zapraszamy. Tematem następnego wspólnego projektu będzie Brytyjski kuter z 1777r. HMS Alert, który będzie powstawał w oparciu o wycinankę Shipyard.

vvM4eDP.jpg

Z kolegą Kvaot już zastanawiamy się nad potrzebnymi materiałami. Jeśli chcesz dołączyć do projektu to zastanów się czy mógłbyś zdobyć któryś z poniższych materiałów w ilości potrzebnej dla siebie i kolegów z projektu:

- wycinanka przeskalowana na 1:144 i wydrukowana na papierze samoprzylepnym (Marudek)

- działa i falkonety odlane z żywicy (Marudek)

- bloczki odlane z żywicy (Marudek)

- linki i sznurki odpowiedniej grubości

- maszty i reje z drewna

- materiał na żagle

- pokład grawerowany laserem na fornirze (projekt dwg plus namiary na świetnego wykonawcę - Marudek/zlecenie wykonania - kto chętny)

Edytowane przez Gość
Napisano

Bo apetyt rośnie w miarę jedzenia Jedna balia już prawie na ukończeniu to teraz coś trudniejszego - znaczy z żaglami. Ale żeby nie było zbyt trudno to jest propozycja zbudowania niewielkiego kutra.

Napisano

Możesz robić jak Ci się podoba. Ułatwieniem ma być użycie zbliżonych materiałów, ale nikt tego nie narzuca Z kolegą Kvaot już się rozglądamy za materiałami, a w Wilczurkach brakuje już tylko części na które czekamy - więc wydaje mi się, że ten projekt wystartuje max do końca Maja.

Wchodzisz w to?

• Super Moderator
Napisano
wydaje mi się, że ten projekt wystartuje max do końca Maja.

Wchodzisz w to?

Oj, jak zacznę robić to mój warsztat trwać będzie 1,5 roku
Napisano

Ale przecież tempa też Ci nikt nie narzuca Każdy robi kiedy może i w swoim własnym rytmie. Nawet kolejność prac masz dowolną. W wypadku Wilczura czekamy na części cięte laserem i musimy się trochę do tego dostosować. Natomiast w Alercie wykonanie dział czy takielunku może zależeć od mojego tempa odlewania - ale spoko zanim zaczniemy składać wręgi ja już będę miał mastery i formy silikonowe i będę lał na beżąco w międzyczasie składania kadłuba.

• Super Moderator
Napisano
Ale przecież tempa też Ci nikt nie narzuca Każdy robi kiedy może i w swoim własnym rytmie.
Tak, wiem Skończycie projekt a ja ledwo ze stępki wyjdę