kubazg Napisano 21 Czerwca 2018 Share Napisano 21 Czerwca 2018 (edytowane) Witam 聽 Chyba 偶adnemu mi艂o艣nikowi rajd贸w samochodowych, czy motoryzacji og贸lnie nie trzeba chyba przedstawia膰 tego samochodu. Samoch贸d zyska艂 mi臋dzynarodow膮 s艂aw臋 w 1971 roku, kiedy zasiadaj膮cy za jego kierownic膮 szwedzki rajdowiec Ove Andersson (p贸藕niejszy szef zespo艂u Toyoty w F1) wygra艂 przy niezwykle niesprzyjaj膮cych warunkach pogodowych Rajd Monte Carlo. W tym samym roku Alpine si臋gn臋艂o po zwyci臋stwo w kategorii konstruktor贸w wyprzedzaj膮c m.in Lanci臋 i Porsche. Oczywi艣cie nie by艂 to jedyny triumf samochod贸w z Dieppe, Alpine A110 Wygrywa艂o regularnie rajdy a偶 do 1976, kiedy to A110 zosta艂o zast膮pione modelem A310. Jako 偶e Tamiya wypu艣ci艂a naprawd臋 艂adny model tego samochodu, nie pozostaje mi nic innego jak podda膰 si臋 mojemu motoryzacyjnemu frankofilstwu, i rozpocz膮膰 budow臋 modelu tej niezwykle utytu艂owanej rajd贸wki. Zamierzam zbudowa膰 model egzemplarza na kt贸rym Ove Andersson wygra艂 w 1971 Rajd Monte Carlo. W rajdzie tym wystartowa艂o 艂膮cznie 8 Alpin, z czego 5 dojecha艂o do mety. Na podium opr贸cz Ove Anderssona i jego pilota Davida Stone'a stane艂a tak偶e druga za艂oga Alpiny, Jean-Luc Th茅rier i pilot Marcel Callewaert . W przypadku pojazd贸w kt贸re nie dojecha艂y na met臋, w dw贸ch przypadkach zawini艂a awaria silnika, w jednym awaria skrzyni bieg贸w. Co ciekawe w rajdzie bra艂o udzia艂 tak偶e Bulgaralpine 1600, czyli jak nie trudno si臋 domy艣li膰 Alpine produkowane na licencji w Bu艂garii. Te jednak tak偶e nie dojecha艂o do mety, za艂oga Ilia Chubrikow i pilot Kolu Chubrikow zaprzesta艂a rywalizacji z powodu niesprzyjaj膮cych warunk贸w drogowych. 聽 Tak wi臋c przechodz膮c do budowy modelu. Zacz膮艂em od silnika i zawieszenia modelu, jako 偶e tam zajdzie konieczno艣膰 wykonania najwi臋kszej ilo艣ci przer贸bek (ale o tym p贸藕niej) Tak wygl膮da z艂o偶ony na sucho silnik Nawiercenie otwor贸w w tr膮bkach przepustnic by艂o ju偶 tylko przyjemno艣ci膮. A tak prezentuje si臋 silnik w ramie 聽 Tak jak ju偶 wspomnia艂em, najwi臋ksz膮 bol膮czk膮 modelu jest tylne zawieszenie. Model odwzorowuje je bardzo 艂adnie, szkoda tylko 偶e w wersji jaka wyst臋powa艂a w Alpine A110 produkowanej od 1974. Tak widzi to Tamiya A tak wygl膮da艂o to w rzeczywisto艣ci. W wcze艣niejszej wersji wyst臋powa艂 tylko jeden wahacz poprzeczny, zamocowany do kad艂uba skrzyni bieg贸w, b臋d膮cy r贸wnocze艣nie os艂on膮 p贸艂osi. Rozwi膮zanie ma niew膮tpliwie zalety, takie jak mniejsza masa nieresorowana czy og贸lna prostota, ale jest znaczenie bardziej podatna na powstanie luz贸w. Jednak najbardziej znacz膮c膮 wad膮 jest to 偶e wszelkie obci膮偶enia przenoszone s膮 na zesp贸艂 nap臋dowy, co zreszt膮 powoduje charakterystyczne ,,przysiadni臋cie" Alpin po dodaniu gazu, a w krytycznych sytuacjach u艣lizgu tylnej osi, mog艂o powodowa膰 nawet ,,podwini臋cie" si臋 p贸艂osi pod pojazd (zabezpiecza膰 przed tym mia艂y widoczne na II zdj臋ciu pasy). Nic wi臋c dziwnego 偶e konstruktorzy Alpine zdecydowa艂i si臋 zmieni膰 to rozwi膮zanie na bardziej tradycyjne. Ekipa z Tamiyi najprawdopodobniej obfotografowa艂a i zmierzy艂a pierwszy lepszy egzemplarz Alpine, nie zdaj膮c sobie sprawy z istnienia tak znacznych r贸偶nic pomi臋dzy modelami. 聽 Wykona艂em wi臋c poprawne wahacze. Szkoda 偶e nie wykorzystam p贸艂osi z modelu, bo s膮 naprawd臋 艂adnie odwzorowane. Zacz膮l臋m tak偶臋 tworzy膰 amortyzatory. 聽 Czeka mnie teraz opr贸cz doko艅czenia element贸w zawieszenia jeszcze poprawienie rozdzielacza zap艂onu poniewa偶 dotar艂em do lepszego zdj臋cia tego elementu, kt贸re pokazuje 偶e powinien on wygl膮da膰 inaczej ni偶 to co ja wykona艂em, oraz malowanie silnika i osprz臋tu. Edytowane 25 Wrze艣nia 2018 przez Go艣膰 Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 21 Czerwca 2018 Share Napisano 21 Czerwca 2018 Bardzo ambitne podej艣cie do tematu, to lubi臋 B臋d臋 艣ledzi艂 warsztat, te偶 mam ten model w planach. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
kubazg Napisano 24 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2018 A o to ci膮g dalszy budowy modelu. Prawie zako艅czy艂em budow臋 uk艂adu nap臋dowego. Silnik ze skrzyni膮 bieg贸w oraz p贸艂osie s膮 ju偶 pomalowane, podobnie jak rama. Kolektor wydechowy za艂o偶ony ,,na sucho" tylko do zdj臋膰. Wykonam jeszcze na nim imitacj臋 azbestowej ogniotrwa艂ej tkaniny. Tylko jeszcze nie do ko艅ca wiem z czego wykona膰 takie co艣. Ta艣ma Tamiyi b臋dzie raczej za gruba, jedyne co mi chodzi po g艂owie to folia aluminiowa. Oczywi艣cie ca艂y silnik dostanie okablowanie, jednak to dopiero po monta偶u w ramie. Ma艂a ciekawostka. Silniki kt贸re nap臋dza艂y Alpin臋 to oczywi艣cie jednostki Renault o pojemno艣ciach od 1100 do 1600, g贸rnozaworowe z wa艂kiem w kad艂ubie (OHV) ch艂odzone ciecz膮 rz臋dowe ,,czw贸rki". Wszystkie silniki pochodzi艂y z Serii C zwanej powszechnie ,,Cleon''. Silniki te zosta艂y wprowadzone do produkcji na pocz膮tku lat 60 i zako艅czy艂y sw膮 karier臋 w Renault dopiero w 1996 roku do kiedy to by艂y wykorzystywane do nap臋du Twingo i Clio. Jeszcze d艂u偶ej bo do 2004 nap臋dza艂y samochody marki Dacia. Oczywi艣cie nie oznacza to 偶e silnik zwyci臋zcy Monte Carlo nap臋dza艂 francuskie samochody miejskie i b臋d膮ce u schy艂ku swej produkcji totalnym anachronizmem Dacie 1300. Seria C mia艂a dwie pod-serie. Jedna z nich Cleon-Fonte mia艂a blok wykonany z 偶eliwa, dr贸ga Cleon-Alu to oczywi艣cie blok aluminiowy. Aluminiowe Cleony ostatni raz by艂y wykorzystane w Renault Fuego oraz Renault 18 w 1984 ,kiedy to Seria C zosta艂 zast膮piona Seri膮 F z rozrz膮dem nap臋dzanym wa艂kiem w g艂owicy. W produkcji pozosta艂y wtedy tylko ,,bud偶etowe" 偶eliwne Cleony 聽 Tak prezentuj膮 si臋 pomalowane p贸艂osie. 聽 Rama , w kt贸rej musia艂em przerobi膰 belk臋 mocowania skrzyni bieg贸w oraz dorobi膰 kielichy spr臋偶yn tak偶e zosta艂a ju偶 ostatecznie pomalowana. 聽 A tak wygl膮da w艂o偶ony do ramy zesp贸艂 nap臋dowy oraz p贸艂o艣 ze spr臋偶yn膮. Oczywi艣cie brakuje jeszcze amortyzator贸w, kt贸re s膮 ju偶 sko艅czone i czekaj膮 na malowanie. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
Mac09 Napisano 2 Lipca 2018 Share Napisano 2 Lipca 2018 Kurcz臋, szkoda 偶e wcze艣niej nie zrobi艂e艣 tego warsztatu, ja musia艂em przebija膰 si臋 przez francuskoj臋zyczne fora 偶eby doj艣膰 do szczeg贸艂owych zdj臋膰. Wi臋kszo艣膰 ludzi olewa b艂臋dy tego modelu, ja ich 艣wiadom cz臋艣ciowo si臋 podda艂em . Na pewno b臋d臋 zagl膮da艂, podziwiam przywi膮zanie do detali i ch臋ci oddania prawdziwego Alpine z '71. Je艣li chcesz, zapraszam do mojej galerii A110 - nie da艂em rady z zawieszeniem i moje umiej臋tno艣ci s膮 dalekie od doskona艂ych, ale postara艂em si臋 naprawi膰 zdecydowan膮 wi臋kszo艣膰 b艂臋d贸w. Je艣li mog臋 Ci co艣 doradzi膰 ju偶 teraz na bank - koniecznie przymierz ram臋 z silnikiem do pod艂ogi z karoseri膮 i przy艂贸偶 pokryw臋 silnika. U mnie pokrywa zawor贸w mocno odpycha艂a mask臋 do g贸ry, musia艂em sporo opu艣ci膰 silnik. Kopu艂ka rozdzielacza te偶 mo偶e wadzi膰... 呕ycz臋 Ci 偶eby Tw贸j wyszed艂 lepszy ni偶 m贸j, co nie powinno stanowi膰 k艂opotu Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
kubazg Napisano 3 Lipca 2018 Autor Share Napisano 3 Lipca 2018 Witam Odno艣nie wcze艣niejszego postu Mac09. Co do przebudowy, to raczej dotarcie do zdj臋膰 orygina艂u nie by艂o trudne, problem mog艂o jedynie stanowi膰 z艂o偶enie wszystkiego tak aby trzyma艂o geometri臋. Co do spasowania silnika z ram膮 i karoseri膮, na szcz臋艣cie przymierzy艂em wszystko przed klejeniem i unikn膮艂em przykrej niespodzianki, bo tak jak piszesz, silnik siedzi jakie艣 2 mm za wysoko w ramie i koliduje nie tyle z mask膮 co z podszybiem. Z tego samego powodu rozdzielacz zosta艂 przesuni臋ty do ty艂u, pomi臋dzy 2 a 3 cylinder, powinien znajdowa膰 si臋 pomi臋dzy 1 a 2, lecz wtedy kolidowa艂 by z podszybiem. Co do twojego modelu Alpiny, ja z kolei uwa偶am 偶e malarsko, wyszed艂 艣wietnie i trudno mi b臋dzie zbli偶y膰 si臋 do podobnego poziomu. 聽 Prace zwi膮zane z ram膮 i osadzonym w nim zespo艂em nap臋dowym uwa偶am za prawie sko艅czone, brakuje jeszcze jedynie ca艂ego okablowania oraz ch艂odnicy oleju, te trafi膮 jednak do modelu dopiero razem z karoseri膮. 聽 Rama z za艂o偶onymi ko艂ami prezentuje si臋 moim zdaniem wspaniale, oczywi艣cie je艣li chodzi o sam koncept, a nie o moje wykonanie. Tylne zawieszenie dosta艂o amortyzatory. Nigdzie nie mog艂em znale藕膰 藕r贸d艂a, kt贸re wskaza艂o by czy rajdowe Alpiny mia艂y na艂o偶one na amortyzatory os艂ony, i na jaki kolor malowane by艂y same amortyzatory. Postanowi艂em wykona膰 je wi臋c bez os艂on i pomalowa膰 na br膮zowo, tak jak wygl膮da艂o to w wi臋kszo艣ci Alpin. 聽 Troche gimnastyki by艂o tak偶e przy przednim zawieszeniu. Nie wiem czemu, ale w wykonaniu prosto z pude艂ka ko艂a wpada艂y w dziwny negatyw. I tu tak偶e pytanie, czy projektuj膮c model kto艣 pope艂ni艂 b艂膮d, czy ogl膮dany przez Japo艅czyk贸w egzemplarz mia艂 tak ustawione zawieszenie. Przednie zestawowe spr臋偶yny zosta艂y zast膮pione oczywi艣cie elementami z drutu. 聽 Zacz膮艂em tak偶e zabaw臋 z karoseri膮. Jako 偶e przerabia艂em zawieszenie, musia艂em tak偶e przerobi膰 nieco obszar grodzi. Nie wysz艂o idealnie je艣li chodzi o odwzorowanie rzeczywisto艣ci, poniewa偶 musia艂em stworzy膰 wypadkow膮 tego ,,jak ma by膰" i ,,jak mo偶e by膰 aby pasowa艂o" Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
Mac09 Napisano 3 Lipca 2018 Share Napisano 3 Lipca 2018 problem mog艂o jedynie stanowi膰 z艂o偶enie wszystkiego tak aby trzyma艂o geometri臋 To prawda. silnik siedzi jakie艣 2 mm za wysoko w ramie i koliduje nie tyle z mask膮 co z podszybiem A to ciekawe, mi odpycha艂 tylko mask臋. Tak czy siak fabrycznie jest schlecht. wyszed艂 艣wietnie Dzi臋kuj臋 za pochwa艂臋, ale brak polerki i zapuszczenia linii podzia艂u zauwa偶y chyba ka偶dy . Z ciekawostek dodam, 偶e u偶y艂em motipa z palety Cinquecento. brakuje jeszcze jedynie ca艂ego okablowania oraz ch艂odnicy oleju, te trafi膮 jednak do modelu dopiero razem z karoseri膮 Na obecnym etapie proponowa艂bym doda膰 charakterystyczne 2 rury, kt贸re osadzone nad ram膮, a pod pod艂og膮, 艂膮cz膮 si臋 z ty艂em silnika. Wychodzi od nich pod skosem do g贸ry gruby przew贸d zako艅czony (chyba) korkiem wlewu pod艂膮czony bodaj偶e do podszybia. Wida膰 je na prawie ka偶dym zdj臋ciu komory silnika oraz od spodu. Nie wiem czemu, ale w wykonaniu prosto z pude艂ka ko艂a wpada艂y w dziwny negatyw Dolne wahacze mocowane s膮 na takie pod艂u偶ne piny je艣li dobrze pami臋tam, ja przeszlifowa艂em otwory, w kt贸re maj膮 wej艣膰 te piny w ten spos贸b, 偶eby wahacze "schowa艂y" si臋, tj. zmniejszy艂a si臋 odleg艂o艣膰 mi臋dzy dolnymi wahaczami. Og贸lnie Alpine ma skomplikowane zawieszenie, a Tamiya nie u艂atwia jego budowy modelarzowi Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
kubazg Napisano 4 Lipca 2018 Autor Share Napisano 4 Lipca 2018 A to ciekawe, mi odpycha艂 tylko mask臋. Tak czy siak fabrycznie jest schlecht. Mo偶liwe, poniewa偶 ja opr贸cz zmiany wysoko艣ci, pobawi艂em si臋 tak偶e lekko k膮tem zamocowania uk艂adu nap臋dowego. Nie wykluczone 偶e gdybym go zostawi艂 tak jak mia艂 by膰 to wypycha艂by r贸wnie偶 mask臋. 聽 Na obecnym etapie proponowa艂bym doda膰 charakterystyczne 2 rury, kt贸re osadzone nad ram膮, a pod pod艂og膮, 艂膮cz膮 si臋 z ty艂em silnika. Wychodzi od nich pod skosem do g贸ry gruby przew贸d zako艅czony (chyba) korkiem wlewu pod艂膮czony bodaj偶e do podszybia. Wida膰 je na prawie ka偶dym zdj臋ciu komory silnika oraz od spodu. Oczywi艣cie. Tak ap ropo te dwie charakterystyczne rury to w臋偶e kt贸rymi p艂yn ch艂odz膮cy przemieszcza si臋 do i z ch艂odnicy cieczy na przodzie pojazdu. Ma艂a ch艂odnica w komorze silnika to jedynie ch艂odnica oleju. Musz臋 cie wi臋c zmartwi膰, ale w twoim modelu po艂膮czenie ch艂odnicy z zbiorniczkiem wyr贸wnawczym p艂ynu by艂o b艂臋dem. 聽 olne wahacze mocowane s膮 na takie pod艂u偶ne piny je艣li dobrze pami臋tam, ja przeszlifowa艂em otwory, w kt贸re maj膮 wej艣膰 te piny w ten spos贸b, 偶eby wahacze "schowa艂y" si臋, tj. zmniejszy艂a si臋 odleg艂o艣膰 mi臋dzy dolnymi wahaczami. Og贸lnie Alpine ma skomplikowane zawieszenie, a Tamiya nie u艂atwia jego budowy modelarzowi Na pocz膮tku planowa艂em te偶 tylko tak膮 ma艂膮 modyfikacj臋, jednak okaza艂o si臋 偶e zmienia to geometri臋 tak, 偶e dr膮偶ek kierowniczy robi si臋 za d艂ugi w stosunku do rozstawu przednich k贸艂 i obydwa ko艂a ,,celuj膮" na zewn膮trz. Musia艂em zmodyfikowa膰 zar贸wno dolne wahacze (przesun膮膰 je lekko do 艣rodka) jak i g贸rne (lekko poszerzy膰 je aby punkty mocowania zwrotnic wysun臋艂y si臋 na zewn膮trz). Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
Mac09 Napisano 5 Lipca 2018 Share Napisano 5 Lipca 2018 dr膮偶ek kierowniczy robi si臋 za d艂ugi w stosunku do rozstawu przednich k贸艂 i obydwa ko艂a ,,celuj膮" na zewn膮trz Niestety tak w艂a艣nie jest u mnie. w臋偶e kt贸rymi p艂yn ch艂odz膮cy przemieszcza si臋 do i z ch艂odnicy cieczy na przodzie pojazdu Tak podejrzewa艂em, ale przyznam 偶e konstrukcja zblokowanego uk艂adu nap臋dowego z ty艂u to dla mnie co艣 niespotykanego, nale偶臋 do pokolenia, kt贸re nie zna Malucha, starych Skod czy Zaporo偶ca (zdaj臋 sobie spraw臋, 偶e akurat te 3 by艂y ch艂odzone powietrzem, ale wiadomo o co chodzi). po艂膮czenie ch艂odnicy z zbiorniczkiem wyr贸wnawczym p艂ynu by艂o b艂臋dem Nie zaprzecz臋 , wszystkie dorabiane elementy by艂y wzorowane na 3 czy 4 zdj臋ciach, tak jak pisa艂em wcze艣niej nie mog艂em dogrzeba膰 si臋 do lepszych obejmuj膮cych ukryte detale. Poza tym brakuje mi technicznej wyobra藕ni "co do czego", zdj臋cia s膮 dla mnie jedynym 藕r贸d艂em informacji. Ch臋tnie zobacz臋 jak poprawnie ma to by膰 z czystej ciekawo艣ci, bo u mnie ju偶 nic nie poprawi臋. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
kubazg Napisano 17 Wrze艣nia 2018 Autor Share Napisano 17 Wrze艣nia 2018 Witam Dzisiaj pierwszy raz od przesz艂o 2 miesi臋cy wygospodarowa艂em czas aby usi膮艣膰 do modelu. Praktycznie ca艂y wolny od pracy i pr贸b pisania pracy magisterskiej czas zaj膮艂 mi inny ,,model'' francuskiego samochodu, tym razem jednak w skali 1:1 聽 Wracaj膮c do modelu Alpine po takim d艂ugim czasie obawia艂em si臋 nieco 偶e zapomnia艂em jak trzyma膰 no偶yk i odbij臋 si臋 od modeli. Na szcz臋艣cie posz艂o w miar臋 sprawnie, i my艣l臋 偶e uda mi si臋 doko艅czy膰 model z w miar臋 regularnymi aktualizacjami. Nast臋pne w kolejce by艂o wn臋trze pojazdu. Rama zosta艂a spasowana z p艂yt膮 pod艂ogow膮 Praktycznie wszystkie elementy wn臋trza, za wyj膮tkiem klatki s膮 ju偶 pomalowane i czekaj膮 na monta偶. Mo偶liwe b臋dzie w najbli偶szym czasie tak偶e uzupe艂nienie komory silnika o brakuj膮ce detale( kolektor wydechowy, ch艂odnica i zbiornik wyr贸wnawczy oraz wszelkiego rodzaju przewody) My艣l臋偶e boczki drzwiowy wysz艂y bardzo dobrze. Jednak najbardziej zadowolony jestem z deski rozdzielczej Uda艂o mi si臋 w miar臋 zno艣nie pomalowa膰 chromowane obw贸dki i zala膰 kalkomanie zegar贸w kropelkami lakieru bezbarwnego. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
kubazg Napisano 30 Wrze艣nia 2018 Autor Share Napisano 30 Wrze艣nia 2018 Post pod postem, ale niech b臋dzie. Pomalowa艂em kast臋. Kolor to Flat Blue Valleyo z dodanym metalicznym medium tego samego producenta. Lakierowane lakierem Tamiyi. Kolejno艣膰 to oczywi艣cie podk艂ad-kolor bazowy-warstwa lakieru bezbarwnego-lekkie polerowanie-malowanie linii podzia艂u-kalki-3 warstwy lakieru bezbarwnego-polerowanie drobno 艣ciern膮 past膮 Tempo. Po tym procesie kasta zosta艂a zamaskowana do malowania element贸w chromowanych. Chrom to 艣wietne moim zdaniem lakiery Alcad II. Wymagaj膮 one czarnego po艂yskliwego podk艂adu, ale 艣wietnie trzymaj膮 si臋 plastyku, daj膮 naprawd臋 dobry efekt, i co wa偶ne nie gubi膮 pigmentu. Bardziej do艣wiadczeni modelarze na pewno maj膮 ju偶 swoje preferencje dotycz膮ce chemii, ale tym kt贸rzy szukaj膮 naprawd臋 dobrych farb metalicznych solennie polecam Alcady. A teraz zdj臋cia: Kasta po podk艂adzie: Oraz uko艅czona: Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
kubazg Napisano 3 Listopada 2018 Autor Share Napisano 3 Listopada 2018 Witam Uda艂o mi si臋 zako艅czy膰 budow臋 Alpiny. Po wi臋cej zdj臋膰 zapraszam do galerii. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Do艂膮cz do dyskusji
Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.