Abominus Napisano 18 Lipca 2018 Share Napisano 18 Lipca 2018 Yo! Przenosimy się w orientalne rewiry i tym samym pragnę zapoznać Was z ostatnim z mojej czwórki sklejonych ongiś modeli. Zawsze lubiłem japońskie samoloty i grzechem było by nie mieć w kolekcji jakże kultowego Zero. Zwłaszcza, ze miałem go za darmo bo wyciągniętego gdzieś ze śmietnika w Irlandii Północnej. Brakowało tylko kalek tak więc odkupiłem inne od jednego z forumowych kolegów. Zdziwiony byłem gdy arkusik kalek tejże firmy (jakaś niemiecka - nie pamiętam jaka) okazał się jedną wielką kalką więc wszystkie znaki i oznaczenia eksploatacyjne musiałem ostrożnie przycinać przy samych krawędziach. A sam model i jego składanie to przyjemna bajka. Wybaczcie te pionowe foty, w przyszłości będzie jużtylko poziom Mitsubishi A6M2 Model 21 oznaczony numerem EI-111 należał do 5th Koku Sentai zaokrętowanej na lotniskowcu Shokaku i brał czynny udział w Bitwie pod Santa Cruz na Pacyfiku w dniu 26 października 1942 roku. Za sterami siedział pilot - Lt. Hideki Shingo. Podczas tej bitwy Shingo poprowadził do ataku grupkę pięciu myśliwców w osłonie drugiej fali uderzeniowej przeciwko amerykańskim lotniskowcom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi