robcio530iA Posted September 1, 2018 Share Posted September 1, 2018 Witam. Mam problem z pomalowaniem elementów z tworzywa, które potrzebne są do wykończenia karoserii do modelu rc z leksanu. Ową karoserię chciałem pomalować w dość niespotykany kolor candy red. Znalazłem na jednym z forum przepis, jak można uzyskać taki efekt poprzez kombinację kilku lakierów. Jak wiadomo leksan w większości lakieruje się od wewnątrz, więc położyłem warstwę ps37 czyli przebijającego czerwonego, na to ps48 srebrny metalik, po czym zabezpieczyłem i zamknąłem kolor czarnym ps23. Efekt spełnił oczekiwania w 100%. Dokupiłem do karoserii lusterka, które są z tworzywa, jednak nie wiem co to za mieszanka, w każdym razie są ciemnoszare, dokładnie to te (http://www.rcmart.com/tamiya-19005860-light-bracket-toyota-supra-p-28870.html?cPath=438_1358). Stąd pytanie do Was, w jaki sposób to pomalować, żeby nie minąć się z kolorem i czy może to zostać polakierowane farbami do leksanu ? Miałem pomysł, żeby zrobić to w odwrotnej kolejności, na końcu położyć bezbarwny. Co o tym sądzicie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts