zzz Napisano 29 Września 2018 Share Napisano 29 Września 2018 Powierzchniowe napięcie spowodowało skraplanie lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 29 Września 2018 Autor Share Napisano 29 Września 2018 Jakieś rady na to? Dzięki za odpowiedź mbrnnr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Września 2018 Share Napisano 29 Września 2018 Płyn do naczyń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 29 Września 2018 Autor Share Napisano 29 Września 2018 może jaśniej? na co płyn do naczyń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Września 2018 Share Napisano 29 Września 2018 Wypryskaj lakier do kubeczka, dodaj płyn do naczyń, trochę tylko, wlej do aerografu i pryskaj na model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 29 Września 2018 Autor Share Napisano 29 Września 2018 Dzięki wielki, jutro sie za to wezme.Jeszcze mały problem, w miejscach gdzie jest jasna farba ona jest pokryta lakierem do włosów, tam nie ma zielonego.I jak ścieram zielony to zawsze troche wody dostanie mi sie na ten jasny a to powoduje że lakier sie rozpuszcza i woda przenika odrazu do x-35 w tyxh miejsach.Są widoczne ślady, przebarwienia, czyżby jednak x-35 sie rozpuścił? Jeszcze raz bo chyba nikt nie ogarnął o co mi chodzi.Maluje model kolorem bazowym, na to daje lakier zabezpieczający, na to lakier do włosów, drapie kolor kamuflażu.Teraz gdy drapie kolor kamuflażu woda czasami podejdzie mi na kolor bazwoy poza kamuflaż, wtedy lakier do włosów rozpuszcza sie i przebarwią mi kolor bazowy.Mozna temu jakoś zapobiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 30 Września 2018 Autor Share Napisano 30 Września 2018 Sposób z płynem do mycia naczyń sie sprawdził.Porobiłem testy, pierwszy kawałek jest z zabezpieczonym pierwszym kolorem x-22 , drugi kawałek jst zabezpieczony x-35. https://zapodaj.net/5ad90911c2cf0.jpg.html https://zapodaj.net/244ee55f1c943.jpg.html Na obu lakierach zabezpieczających farba schodziła identycznie czyli bardzo drobnoziarnisty chipping i to jest główna różnica jeśli robimy zdrapke na lakierze zabezpieczającym.Jak nie zabezpiecze farby lakierem to schodzi ona inaczej.Coś jak na styranych irackich t69 czyli nieregularne płaty.Zabezpieczając farbe lakierem czy to błysk czy to półmat nie ma opcji by chipping wyszedł tak samo.Wyjdzie drobne ziarno.Robiłem to i z x-22, x-35, vallejo z aero i z puchy. Czyli w zależności to co chcemy uzyskać to wybieram odpowiednią opcje.mbrnnr pokazywał zdjęcie gdzie użył chipping fluidu i zabezpieczył x-35 i wyszły mu fajne zdrapki.Muszę jeszcze tego spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi