Skocz do zawartości

Bandera okretowa

Robertos

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem jak duża jest bandera w tej skali ale myślę, że możesz ją spróbować wykonać z bardzo cienkiej bawełny (takiej jak na chusteczki używano), na którą po zaimpregnowaniu rozcieńczonym lakierem nanosisz cieniutko ołówkiem rysunek i go wypełniasz rozrzedzonymi farbami,

to samo można spróbować z cienkim papierem, kalką techniczną lub może nawet z grubszą folią aluminiową (taką jak do kwiatów), w ostateczności chyba można wydrukować dwustronnie na jakimś cienkim i lepszym jakościowo papierze

Jędrek

Kiedys mialem podobny problem. Potrzebna mi byla ladna bandera do pewnej grafiki. Poczatkowo szukalem fotki ktora moglaby sie przydac, jednak poniewaz to miala byc bandera radziecka, nic odpowiedniego nie znalazlem. Trudno mowie - zrobie sobie taka sam.

Uzyskalem taki efekt:

0a76c5dbe57a69a2.jpg

Mysle ze spokojnie mozna sobie taka wydrukowac i umiescic na modelu.

Do pracy potrzebny bedzie Photoshop, jakas fotka pofaldowanego materialu i oczywiscie rysunek samej bandery.

Jak wyglada Photoshop kazdy widzi. Skupilem sie na poszukiwaniach odpowiedniej fotki z pofaldowanym materialem. Najlepiej gdy bedzie ona bez nadrukow, haftow czy innych tzw. "aplikacji". Poniewaz nic mi nie pasowalo udalem sie do sypialni z aparatem i wykonalem serie zdjec przescieradla. Wczesniej na podstawie Wiki rozrysowalem bandere wyjsciowa:

42c2b35f9f9dafa1.jpg

Dalej leci to tak:

1) Otwieramy w Photoshopie plik z "przescieradlem" i z "flaga wyjsciowa".

2) Preparujemy przescieradlo. Delikatnie "blurujemy" gausianem - Filter > Blur > Gaussian Blur. Dajemy maly promien blura - 2 do 5 px (mozna wiecej wedlug uznania). Dodatkowo bawimy sie kontrastem i jasnaoscia - Image > Adjustments > Brightness/Contrast zeby uzyskac odpowiednie cieniowanie zagiec na fladze (w zaleznosci od kolorow podstawowych flagi odpowiednie beda rozne wartosci - wiec trzeba troche wariantow przetestowac). Efekt prac nad przescieradlem - w moim wypadku wygladal tak:

939dab2f62105b02.jpg

3) Zapisujemy spreparowane przescieradlo do pliku - przykladowo "przescieradlo.psd"

4) Teraz dzialamy na "fladze wyjsciowej". Nadajemy jej znieksztalcenia z przescieradlo.psd - Filter > Distort > Displace.

Dalem takie parametry, ale oczywiscie tu tez sprawa jest otwarta, trzeba wybrac najlepsze w konkretnym przypadku.

87cd11e47a8d5220.jpg

Nastepnie "szkapa" zapyta nas o "displacement map" - tu oczywiscie podajemy sciezke do "przescieradlo.psd"...

Efekt powinien wygladac jakos tak:

5c759aab8bf6cc2f.jpg

5) Teraz finiszujemy. Wklejamy na "przescieradlo" efekt naszych prac z punktu "4". Warstwa z flaga powinna byc powyzej przescieradla. Nastepnie

zmieniamy tryb warstwy na "Hard Light" (mozna na inny - taki jaki bedzie nam pasowal np. "Overlay").

4368278c1fd72a2b.jpg

To wszystko. Mozna sie jeszcze bawic i nadawac jakies texturki itd., lub tak jak ja to zrobilem wymaskowac brzegi zeby wygladalo ze bandera ma podwiniete przez wiatr brzegi. W twoim wypadku trzeba jeszcze zrobic przeciwna/druga strone flagi. Image > Rotate Canvas > Flip Canvas Horizontal. Teraz drukujemy, wycinamy, sklejamy obie strony i wieszamy na okrecie.

Mam nadzieje ze sie przyda.

Pozdr.

Pawel