emilc78 Napisano 23 Października 2018 Share Napisano 23 Października 2018 Po poprzednich porażkach i potyczkach, postanowiłem zacząć od czegoś prostrzego, i gdzie będzie można się co nieco podszkolić... Może nie jest to ambitny projekt, ale mam nadzieję że coś niecoś z tego wyjdzie... Zestaw zakupiony juz dawno, po poszukiwaniach i kontaktach z "Amis De Sinagot" i próbami porozumienia się łamaną angielszczyzną i francuszczyzną otrzymałem odrobinę informacji co do kilku szczegółów. Burty przed zamontowaniem... Wstępne prace nad pokładem. Niestety, poprzeczną deskę musiałem dorobić, aby zamaskować niewypał z kołkami w pokładzie, ale suma sumarum chyba źle nie wygląda. Zamontowany pokład z burtami, forpik też gotowy. Postanowiłem zeszlifować i nieco "dorobić" kilka części na dziobie. Hak, oczko na burcie i knagi. Całość po obdrapaniu i ostatecznym malowaniu. Żagle na bomach gotowa do zamontowania. Tu również musiałam zaimprowizować. Plastików nie montuje, więc żagle też zrobione na warsztacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emilc78 Napisano 25 Października 2018 Autor Share Napisano 25 Października 2018 Prace prawie na ukończeniu, brakuje jeszcze kilka szczegółów i artefaktów (zwoje końcówek lin, kotwica, rozmontowany bukszpryt...). Może ktoś ma jeszcze pomysł na inne dodatki? Zapomniałem jeszcze o reflinkach, więc to jeszcze do zamontowania na żaglach. Jest to już końcówka prac, więc niedługo jeszcze jedna ostateczna sesja zdjęciowa z ujęciami na całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 25 Października 2018 Share Napisano 25 Października 2018 fajnie choć to nie miejsce na cukierkowanie tylko raczej szukanie dziur a wiec 1 żagle fajnie jest przeprasować przed ostatecznym nałożeniem szczególnie ze to żagle historyczne czyli raczej takich załamań nie doświadczały ) - by the way co to za materiał - pergamin ? 2 malowanie fajne ale chyba na końcu troszkę to za mocno "nasmołowałeś" ale generalnie jak zawsze gratuluje bo to chyba na ukończeniu a należy docenić każdego który zaczyna i kończy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emilc78 Napisano 25 Października 2018 Autor Share Napisano 25 Października 2018 Dzięki laskonogi - Zgadzam sie całkowicie, to jest miejsce na konstruktywną krytykę, więc dzięki za komentarz. O prasowaniu myślałem, ale teraz już za późno - wykorzystam przy następnym modelu. 3 warstwy pergaminu, po wewnętrznej przeciągnięte nitki. Nad żaglami zastanawiałem się jeszcze nad różnymi tekstyliami, ale denerwowała mnie troszkę widoczność włókien. Eksperymentowałem więc z papierem różnego typu. bibuła chyba tu działała jak do tej pory najlepiej. "Smołowanie" pokładu pomiędzy deskami to wpuszczone czarne nici - ale zgadzam się, mogłyby być troszkę cieńsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi