tomaszzt Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 Witam kolegów i koleżanki w pierwszym poście na forum. Zgodnie z tematem, szukam jakieś pozycji (najlepiej książkowej), która systematyzowałaby współczesne jednostki podwodne. Jestem świadomy, że po polsku będzie bardzo ciężko, ale czytam po angielsku i rosyjsku. Problem w tym, że większość pozycji, to rzeczy dość stare (wydania do 2001). Czy mógłby ktoś mi pomóc w wskazaniu jakiś książek (ew. kompleksowych stron internetowych), które przynajmniej ogólnie pozwoliłyby rozeznać temat. Interesują mnie także podwodne pojazdy badawcze, ale rozumiem, że "takie rzeczy tylko w Erze...." Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 Witamy na forum Z książkowymi kompleksowymi opracowaniami po polsku jest ten problem że to są zawsze tłumaczenia wydań zagranicznych, więc już na etapie ukazania się ich na rynku wiadomości są min.5-10 lat nieaktualne. Poza tym takich kompleksowych "encyklopedycznych" (wydanych po 2000) pozycji brak... z tego co ja kojarzę to wyszła tylko jedna obszerna o tej tematyce, ale wydana przed 2008 więc już niezbyt aktualna (jeśli interesują Cie tylko nowości) : Cold War Submarines (autorzy: Norman Polmar & Kenneth Moore). Swoją drogą polecam bo to taka trochę obowiązkowa "biblia" jeśli interesujesz się tematem Jak interesują Cię konkretne i najbardziej aktualne informacje to radzę pokopać w internecie. Ja coś mogę podpowiedzieć w kwestii jednostek rosyjskich bo siedzę w temacie już dość długo - jak czytasz bukwy to o sowieckich o.p. polecam stronkę : http://www.deepstorm.ru/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszzt Napisano 12 Listopada 2018 Autor Share Napisano 12 Listopada 2018 Dzięki Panie Kolego. Deepstorm to duży konkret, taki odpowiednik US navy i mam się na czym oprzeć. Książkę pana Polmara i Moora pewnie kupię w amazonie. I zdaje się, znalazłem odpowiedź, dlaczego nie ma (i nie będzie jeszcze przez kilka-kilkanaście lat) kompletnych opracować najnowszych jednostek - takich pozycji być nie może. Wszystkie przypisy w deepstorm dotyczące najnowszych modeli okrętów, to wzmianki z czasopism.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 Jakieś nowości to rzeczywiście tylko w czasopismach specjalistycznych, ale dostać np. te zagraniczne to trzeba się nieźle nagimnastykować albo wydać fortunę. Tak więc jeśli chodzi o "źródła" to zostaje chyba tylko internet. Co do gazet krajowych to przy okazji polecam najnowszy numer Okrętów Wojennych (nr 67) http://www.okretywojenne.pl/ow/katalog/?aid=17&ctid=185 Z jednostek współczesnych jest niezły artykuł o angielskiej klasie Resolution (chociaż obecnie już wszystkie wycofane ze służby) i sowieckich p.971 (w służbie do dziś = obecnie 4 jednostki w służbie bojowej + 7 dalszych w stoczniach na remontach i modernizacjach) PS: Jak miałbyś jakieś pytania w temacie sowietów to pisz śmiało na PW do mnie albo do kolegi okonka (on jest guru od ruskich) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi