moris Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 (edytowane) Union Pacific Series 4000 "Big Boy" to seria parowozów towarowych, o układzie osi według oznaczenia amerykańskiego: 4-8-8-4, wyprodukowanych w liczbie 25 w latach 1941 i 1944 przez ALCO dla kolei Union Pacific Railroad, oznaczonych numerami 4000-4024. Parowozy tej serii należą do największych i najsilniejszych na świecie. Mimo tego, że nie jestem fanem modeli firmy Revell, jakiś czas temu model tego parowozu wpadł w moje ręce po bardzo okazyjnej cenie, więc postanowiłem dać mu szansę i zobaczyć co z tego wyjdzie. Na początek postanowiłem zastąpić słabo wyglądające poręcze na korpusie głównym, poręczami wykonanymi z mosiężnego pręta: Edytowane 19 Listopada 2018 przez moris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 Oglądam z zaciekawieniem. Czekam na ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 Witam Te poręcze wydają się za potężne trochę, jakiej średnicy drut zastosowałeś? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moris Napisano 19 Listopada 2018 Autor Share Napisano 19 Listopada 2018 Godzinę temu, ManiekB napisał: Witam Te poręcze wydają się za potężne trochę, jakiej średnicy drut zastosowałeś? Pozdrawiam Bo to była potężna lokomotywa Drut 0,8 mm, więc daje to jakieś 7 cm po przeskalowaniu, nie wiem ile miały w prawdziwej maszynie, ale patrząc na zdjęcia obstawiam, że minimum 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 7 godzin temu, moris napisał: Bo to była potężna lokomotywa Drut 0,8 mm, więc daje to jakieś 7 cm po przeskalowaniu, nie wiem ile miały w prawdziwej maszynie, ale patrząc na zdjęcia obstawiam, że minimum 5 cm Tak 0.8 mm tylko że to skala 1:87 moim zdaniem lepiej to by wyglądało z drutu 0.5 mm. Raczej ciężko by było złapać za poręcz grubości 7 cm nie uważasz:). Na naszych parowozach ta rurka ma około 2-3 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moris Napisano 20 Listopada 2018 Autor Share Napisano 20 Listopada 2018 37 minut temu, ManiekB napisał: Tak 0.8 mm tylko że to skala 1:87 moim zdaniem lepiej to by wyglądało z drutu 0.5 mm. Raczej ciężko by było złapać za poręcz grubości 7 cm nie uważasz:). Na naszych parowozach ta rurka ma około 2-3 cm. Może i tak, ale taka grubość była w oryginalnym modelu i akurat do takiego pręta miałem dostęp. To model dorwany "po taniości" za 40zł, chcę wycisnąć z niego trochę więcej niż pudełkowy Revell, ale bez przesadzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 20 Listopada 2018 Share Napisano 20 Listopada 2018 Ok. Twój wybór. Sam ma w planach jego zakup i zrobienie waloryzacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moris Napisano 24 Listopada 2018 Autor Share Napisano 24 Listopada 2018 (edytowane) Dziś pomalowałem i poskładałem kokpit. Edytowane 24 Listopada 2018 przez moris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi