hervandal Napisano 6 Grudnia 2018 Napisano 6 Grudnia 2018 oto budowa mojego pierwszego modelu więc proszę o wyrozumiałość ;D i od razu mam pytanko chce nakładać zabrudzenia i z tego co wyczytałem muszę najpierw nałożyć lakier ( SIDOLUX podobno starczy ) I czy mogę go nałożyć pędzlem i ile warstw jak się da a oto efekty dotychczasowej pracy ( moje malowanie ) Cytuj
Marak Napisano 7 Grudnia 2018 Napisano 7 Grudnia 2018 (edytowane) Lakier jest potrzebny wtedy, gdy wash rozpuszcza farbę. Więc wszystko zależy od tego jakimi farbami malowałeś, a jakie na to chcesz dać zabrudzenia. Najlepiej wypróbować na kawałku plastiku. PS Lakier bezbarwny (w tym sidolux) nałożony pędzlem, w fotograficznym powiększeniu (zwłaszcza przy lampie błyskowej) może dawać widoczne smugi. Edytowane 7 Grudnia 2018 przez Marak Uzupełnienie Cytuj
hervandal Napisano 7 Grudnia 2018 Autor Napisano 7 Grudnia 2018 Witam, dzięki za radę używam farby w sprayu firmy FOSCO Cytuj
JSM Napisano 7 Grudnia 2018 Napisano 7 Grudnia 2018 Fajne kolory na błotnikach, szkoda, że zostawiłeś szwy na zbiorniku paliwa. Patrząc na silnik, widzę, że Italeri chyba rzeczywiście zrobiło postępy przy tych nowych modelach Cytuj
hervandal Napisano 7 Grudnia 2018 Autor Napisano 7 Grudnia 2018 Zostawiłem bo jako początkujący nie czuję się na siłach w aż takie ingerowanie obejmy będą pomalowane na kolor taki sam jak kabina i błotniki Cytuj
JSM Napisano 8 Grudnia 2018 Napisano 8 Grudnia 2018 18 godzin temu, hervandal napisał: Zostawiłem bo jako początkujący nie czuję się na siłach w aż takie ingerowanie obejmy będą pomalowane na kolor taki sam jak kabina i błotniki Rozumiem, chociaż wcale nie jest to takie trudne Czasem wystarczy tylko skleić, łączenia zalać klejem i wyszlifować. Do takich prac warto też zaopatrzyć się w szpachlówkę, ja używam Tamiya Putty, dość szybko schnie a zapach nie drażni i można pracować w domu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi