voseba Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 Tak jak w temacie. Uściślając chodzi mi o spawy na zbiornikach powietrza w ciężarówkach. Skala 1:24. Czy ktoś z Was robił kiedyś cos takiego i w jaki sposób? Pozdrawiam. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 24 Marca 2008 Share Napisano 24 Marca 2008 A mógłbyś pokazać na fotkach jak to wygląda, bo znam dwie techniki na robienie imitacji spawów, ale nie wiem czy się nadadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 24 Marca 2008 Autor Share Napisano 24 Marca 2008 Pozdrawiam. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 25 Marca 2008 Share Napisano 25 Marca 2008 najlepiej jak zrobisz tak, nad płomieniem rozciągniesz kawałek ramki tak by zrobić linkę, przyklejasz je potem same te linki oklejone smarujesz zmywaczem do paznokci, nitro czy czymś innym co podtapia plastik, ale nie za dużo żeby ci nie modelu nie stopiło, i jak jeszcze ten podtopiony plastik miękki jest to twardym pędzlem podziub w tym miejscu, przeszlifuj papierem ściernym i do malowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 11 Maja 2008 Autor Share Napisano 11 Maja 2008 Dzięki za informacje. Zastanawiam się czy zamiast rozciągania ramki nad ogniem nie można zastosować żyłki wędkarskiej. Nie jestem pewien czy zareaguje na rozpuszczalnik tak samo jak plastik, ale sprawdzę to dopiero jak ściągną mi gips. Pozdrawiam. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 Nie lepiej szpachlówki użyć do zrobienia spawów.... Nałożyć troszke szpachli i jak będzie dosychać zrobić tzw. łuski na spawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 Pamiętaj, że w oryginale ten spaw ma szerokość ok 10mm i wysokość ok 2mm. Nie mogą to być "smarki" jak na czołgu gdzie spawana jest płyta pancerna. Podaj o jaki konkretnie samochód Ci chodzi to może uda mi się pomierzyć na "żywca". Jeśli chodzi o technikę, to ja użyłbym taśmy maskującej po obu stronach spawu, zaszpachlował i kiedy szpachla trochę podeschnie usunął taśmę, zaś sam spaw delikatnie "złuskował". EDIT: Po pomiarach na "żywca" wynik : szerokość 10-11 mm, wysokość 1mm. W wielu wypadkach łuski są mało widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Może to ci sie przyda. http://pl.youtube.com/watch?v=yMfCLuzy0c0 http://pl.youtube.com/watch?v=GhUEGlNP2g8 pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi