Dudzio Napisano 12 Lutego 2019 Share Napisano 12 Lutego 2019 (edytowane) Pewnie nie wszyscy śledzą zagraniczne media, więc dzielę się tą arcyciekawą informacją Potwierdzono kolejny sukces należacego do amerykańskiego filantropa Paula Allena statku badawczego RV Petrel. Przed trzema tygodniami ekipie poszukiwawczej udalo się zlokalizować oraz przebadać wrak zatopionego w bitwie koło wysp Santa Cruz lotniskowca CV-8 USS Hornet: Link do artykułu i materiału video w telewizji CBS! (W materiale bierze udział żyjący jeszcze marynarz z tego okrętu. Ekipie udało się nawet odnaleźć działko plot, przy którym pełnił służę. Pan być może ma polskie korzenie, ponieważ ma dziwnie znajomo brzmiące nazwisko ) Okręt jak widać jest w świetnym stanie, jak na wrak. Leży na głębokości 5400 metrów. Galeria zdjęć znajduje się na stronie Paula Allena: Link do galerii zdjęć wraku CV-8 Mam nadzieję, że będzie jeszcze aktualizowana! Przy okazji dodam, że to ta sama ekipa, która w marcu zeszłego roku zachwyciła nas materiałami z CV-2 USS Lexington: Ja się strasznie cieszę z każdego takiego odkrycia W sumie fajnie, że nie zacząłęm do tej pory mojego leżącego w szafie Horneta. Teraz będzie więcej materiału do budowy EDIT: Udało mi się jeszcze znaleźć zdjęcie wraku z sonaru. Dobrze widać na nim uszkodzenia powstałe w wyniku japońskiego nalotu: Edytowane 12 Lutego 2019 przez Dudzio 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi