Skocz do zawartości

Italeri F/A-18E Super Hornet 1:72

Barcel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem tu nowy a forum polecił mi elcin

Mimo że dawno nie sklejałem nic normalnego (figurek od WH40K nie liczę) postanowiłem zabrać się za to od nowa

Na pierwszy ogień idzie Super Hornet z kalkomaniami dla USMC

Zdjecia (ramki i reszta):

img0536vd9.th.jpg

Pudełko

img0537oc4.th.jpg

Ramka 1

img0538re9.th.jpg

Ramka 2

img0539pz8.th.jpg

Ramka 3

img0540we7.th.jpg

Instrukcja (coś się zrypało - zdjecię robiłem prosto)

img0541el3.th.jpg

Kalkomanie

Zanim zacznę mam pytanie: czy opłaca się posprayować model czarnym podkładem zanim zacznę go sklejać? Będę go malował tak jak jest na pudełku

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzisiaj wziąłem się z marszu do roboty i 15 minut temu skończyłem (na dzisiaj - plecy bolą )

Skończyłem cały kadłub poza podwoziem i zostało mi tylko uzbrojenie podwieszane i malowanie

Foty:

Kokpit przed wklejeniem w kadłub

img0546wv0.th.jpg

img0548iz3.th.jpg

Sam kadłub

img0549gk8.th.jpg

img0550pk4.th.jpg

img0551me7.th.jpg

img0552uy0.th.jpg

Modelu nie sprayowałem ale malowanie jak narazie jest średniej jakości

Kurde... masz rację miałem napisać to a wyszło co innego

Jutro wrzucam zdjęcia gotowego modelu (bez uzbrojenia i malowania) - jakoś nie miałem co robić wiec się wziąłem za model

a swoją drogą - dlaczego USMC nie używa super hornetów?

EDIT:postanowiłem położyć biały (insignia white/skull white - spray) podkład na gotowy już model (kurde nie mam czasu zrobić zdjęć chwilowo) i mam pytanie - czy ta plastelina biurowa nadaje się do zaklejania szyb? w sensie czy nie będzie później śladów

No! W końcu zechciało mi się zrobić fotki gotowego niemalowanego modelu:

img0555mi4.th.jpg

img0556tp1.th.jpg

img0557py3.th.jpg

img0558ld4.th.jpg

img0559cp5.th.jpg

Uzbrojenie (od góry - ostatnie zdjęcie):

-zestaw rozpoznawczy(chyba jakaś kamerka plus celownik laserowy)

-AIM-120 AMRAAMx1

-AGM-84 SLC1 x2

-AGM-84 1C x2

-nie wiem:D - chyba jakaś przeciw radarowa albo przeciwpancerna

-AIM-9 Sidewinder

ponawiam pytanie - czy ta masa biurowa nie zostawia plam na szklanym plastiku? chodzi mi to TAC-BLOX czy coś w tym stylu

PS jeżeli nie ma miniatur fotek to je kliknijcie - pojawia sie w nowym oknie

Zanim pomalujesz załataj wszystkie dziury a jest ich sporo w italce to normalka popracuj też troche papierem ściernym żeby ładnie wyrównać powieszcznie zaszpachlowane co do szyby to według mnie plastelina może być choć nie próbowałem tego patentu bo odkąd kupiłem areo niemalowałem jeszcze samoloutu prócz su 25 w którym jeszcze szyb nie malowałem

Może to tylko moje złudzenie, ale wydaje mi się, że stateczniki pionowe mają zbyt mały kąt rozwarcia. Nie powinny bardziej od siebie się oddalać (patrząc w górę)?

Pozdrawiam

Zgadzam się z przedmowcami popracuj nad tymi szparami bo po pomalowaniu będą jeszcze bardziej rzucały isę w oczy. czekam na koncowy efekt ! Pozdro

Ehh... nie wiem o które szpary wam chodziło ale jeśli jakieś były to raczej celowe - teraz już za późno na łatanie bo pokryłem model białym podkładem

poprawię się przy następnym modelu - SR-71 Blackbird

Radzę jednak zaszpachlować zbędne szczeliny bo będą szpecić wygląd końcowy Twojego modelu. Widać, że nieźle sobie radzisz więc dopracuj model na podobnym poziomie a zeszlifowany podkład w niczym nie przeszkadza.

Edytowane przez Gość

Italeri lubi robić model szybko byle przed konkurencją np. F-22, F-32, F-35, F/A-18E i F, EF-18G często wynikiem pośpiechu są "kwiatki" w sylu tego hamulca bo skoro wcześniejsze wersje miały to czemu ten miałby nie mieć !?... taka chyba logika f-my jak go robili

Ja się jednak muszę doczepić jeszcze raz tego samego: według mnie kąt rozwarcia pomiędzy statecznikami pionowymi w Twoim modelu jest zbyt mały. Porównaj (porównajcie):

Twój model:

img0555mi4.jpg

Oryginalny F/A-18:

msuperhornet2.jpg.

Według mnie widać różnicę i trochę mnie to razi. Co prawda sam zbudowałem tylko trzy F/A-18, więc może nie jestem znawcą, jednakże nie daje mi to spokoju. Wydaje mi się, że w Twoim modelu stateczniki pionowe powinny być bardziej odchylone na boki...

Pozdrawiam