Thalgonis Napisano 27 Sierpnia 2019 Share Napisano 27 Sierpnia 2019 (edytowane) Takie „nietypowe bydlę” – Sturmmörserwagen 606/4 mit 38 cm RW 61 - potocznie zwany „Sturmtigerem”, wprowadzony do służby w ‘44. swój chrzest bojowy miał‚, niestety, w Powstaniu Warszawskim, gdzie trafił‚ prościutko z poligonu w Orzyszu, na którym to „przedstawiono” go osobiście Adolfikowi. Nie wiem, czy to ten dokładnie egzemplarz, ale na pewno był we wczesnej wersji (bez kołnierza na końcu lufy). W sieci, na stronie dot. PW, znalazłem takie info, iż: „W aktach niemieckiej 9 Armii w ODB Grupy Korpuśnej von dem Bacha z dnia 14 sierpnia 1944 roku znajdujemy informację, iż ‘w dojściu znajduje się jeden Tygrys z wyrzutnią 38 cm.’ W dokumencie z dnia 20 sierpnia w ODB Grupy Korpuśnej von dem Bacha wymieniona jest Kompania Moździerzy Szturmowych Nr 1000, w skład której wchodziły dwa wozy bojowe z działami 380 mm, 2 oficerów i 54 żołnierzy” [za Artykuł] Tu „ruchoma” prezentacja modelu: Sturmtiger Edytowane 27 Sierpnia 2019 przez Thalgonis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 31 Sierpnia 2019 Share Napisano 31 Sierpnia 2019 Ciekawy model..., czy krzyż na prawej burcie (ten pod szpadlem) jest tak krzywo naniesiony czy to efekt zdjęć? I w sumie bardziej podoba mi się wnętrze tego modelu niż to co dzieje się na nim z zewnątrz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 31 Sierpnia 2019 Share Napisano 31 Sierpnia 2019 Krzyż jest prostopadle do krawędzi burty a nie do krawędzi błotników. One nie idą ze sobą równolegle i pewnie stąd takie złudzenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 31 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2019 Krzyż na prawej burcie jest lekko przekrzywiony, ale fotka to spotęgowała Co do reszty, pisałem już w swoim warsztacie, że malowanie jest niestety moją najsłabszą stroną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi