Avi Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 Kolejny Nieuport - tym razem dość nietypowo (jak dla mnie), bowiem w barwach francuskich. Jest to wersja Nieuporta zbudowana w najmniejszej liczbie egzemplarzy i użytkowana w zasadzie tylko (chyba - brak danych) przez pilotów francuskich. Wprawdzie pojawiają się ostatnio informacje, jakoby kilkanaście tych maszyn trafiło do Rosji, jednak jest to najprawdopodobniej fikcja (a szkoda) - nie potwierdzają tego żadne rosyjskie czy też sowieckie dokumenty ani dzienniki jednostek, tak z Wielkiej Wojny jak i z "Grażdanskiej". Na samolocie tym latał Charles Nungesser - egzemplarz o numerze 5324 był jednym z jego trzech Nieuportów Ni-25 - z charakterystycznym dla "Pana Trupia Główka" (jak go nazywano) godłem oraz trójkolorową, narodową dekoracją. Maszyna dość "czysta" jak na flandryjskie czy francuskie lotniska Frontu Zachodniego . Ale pilot tej klasy był wszak traktowany "specjalnie" - większość jego maszyn był czyszczona i polerowana niemal regularnie. Sam model to jeden z ostatnich produktów Karayi - zestaw żywiczny ze spora blaszką fototrawioną. Kalki oczywiście wyprodukowane w zakładach Techmod - kładą się "jak marzenie" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 Znaczy się Techmod zmienił nośnik kalkomanii Ja do Techmodowskich kalek bez Hypersola z Agamy nie podchodzę ... Sam model jak zwykle elegancki , ale jedenastka miała więcej uroku . Właściwie to im późniejszy Nieuport , tym mniej atrakcyjnie wygląda ( np. w 28c1 nie potrafię znaleźć nic ciekawego ) ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 Piękny model , piękne malowanie, samolot też urokliwy. Tak naprawdę, to jestem pod ogromnym wrażeniem. Bardzo odpowiada mi efekt, jaki uzyskujesz na swoich modelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek632 Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 szmatoplaty w twoim wykonaniu budza pelen szacunek jak dla mnie wzor do nasladowania Choc to nie moja epoka ale jak patrze na Twoje prace to rosnie we mnie apetyt na cos podobnego tylko z umiejetnosciami nieco gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 28 Marca 2008 Autor Share Napisano 28 Marca 2008 Znaczy się Techmod zmienił nośnik kalkomanii Question Ja do Techmodowskich kalek bez Hypersola z Agamy nie podchodzę ... eee, ja tam nie wiem czemu ludzie narzekają na Techmod - nigdy nie miałem z nimi problemu. Natomiat i tak, jak KAŻDĄ kalkę, traktuję je zestawem Microscale'a - Set i Sol. ( np. w 28c1 nie potrafię znaleźć nic ciekawego Smile ) ... I tu się z Tobą w 100% zgodzę - Ni-28 jest najbrzydszy z Nieuportów. Choć brzydotą może z nim konkurować Ni-29. Choc to nie moja epoka ale jak patrze na Twoje prace to rosnie we mnie apetyt na cos podobnego No to trzeba spróbować pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi