GTiStyle Napisano 9 Stycznia 2020 Share Napisano 9 Stycznia 2020 W jaki sposób został zmyty podkład? Teraz oczywiście teoretyzuje ale np czy nie pomogło by przeszlifowanie podkładu żeby go wygładzić? Czy elementy były polerowane po zamknięciu bezbarwnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 9 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2020 Podkładu niczym się nie zmywa. Ma on raczej wypełnić małe rysy i pokazać niedoskonałości powierzchni, gdzie należy jeszcze przeszlifować. Oczywiście masz rację, podkład przed malowaniem właściwym powinien być równy i gładki co prognozuje dobry efekt końcowy. Na etapie podkładu wszystko było git, powierzchnia gładka i gotowa pod malowanie. Po pomalowaniu kolorem właściwym też było całkiem nieźle. Wcześniejszy problem z rysą udało mi się poprawić. Problem pojawił się na etapie klejenia zadupka, kiedy to niespodziewanie z kropli kleju na igle po zbliżeniu do elementu kilka nitek tego kleju przeskoczyło samoczynnie na element. Chyba się naelektryzował czy coś. Przejechałem je potem pędzlem antystatycznym do kurzu żeby się ratować. Nitki są delikatne i wyglądają jak małe przerysowanie. Bez odpowiedniego światła nie jest to wyraźnie widoczne, ale przy dobrej lampie to widać. Pierwszy raz spotkało mnie coś takiego. Wypolerowanie nic tu raczej nie pomoże. Chyba już jest po zawodach tym bardziej, że ostrożnie podchodzę do poważnych poprawek na gotowym modelu. Znalazłem film, który obrazuje to co się stało i jak pomógł mi taki pędzel, który zapobiegł dalszej katastrofie Trochę łaciny poszło podczas tych ostatnich prac, ale już mi przeszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 9 Stycznia 2020 Share Napisano 9 Stycznia 2020 (edytowane) Piękny model - gratuluje. Lata temu taki motor sobie wydrukowałem - to już 6 lat temu - jak ten czas leci Do twojego modelu to mu daleko Edytowane 9 Stycznia 2020 przez Maverick33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 9 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2020 O kurde wydrukowany, ciekawa sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 10 Stycznia 2020 Share Napisano 10 Stycznia 2020 A ja zrozumiałem, że trzeba było zmywać element. Przepraszam za niezrozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 10 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2020 (edytowane) A tak, dobrze dobrze... zmywałem w całości bak bo nie wyszło z podkładem Vallejo (powierzchnia się całkiem "skaszaniła") jak pisałem i musiałem pozbyć się wszystkiego, przeszlifować i jeszcze raz podkład kłaść, ale kolejne problemy potem wystąpiły podczas finalnego montażu pomalowanych elementów, tym razem akurat nie na baku tylko na innych owiewkach. No cóż, generalnie różne problemy mnie szukają podczas budowy Generalnie jednak nie wyszło aż tak źle. Pokuszę się kiedyś o zrobienie jakiejś galerii modelu tylko czasu na razie brak. Edytowane 10 Stycznia 2020 przez Observer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 10 Kwietnia 2020 Share Napisano 10 Kwietnia 2020 Super.... Bravo.Tez się zastanawiam nad kupnem tego zestawu... Czy dam radę jako ze byłby to mój pierwszy motorek. Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 13 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2020 Spokojnie dasz radę. W końcu to Tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi