Lipstein Napisano 26 Stycznia 2020 Napisano 26 Stycznia 2020 Model Tamiya sklejony i pomalowany jakieś pół roku temu. Ale naszło mnie na zrobienie podstawki w zimowej scenerii i potrenowanie wykonywania śniegu. Założenie jest takie: styczeń 1945 roku, Niemcy, czołg przejeżdża przez płytki wąwóz, jako któryś pojazd w kolumnie. Zastanawiam się jeszcze, czy na lakier do włosów nie zrobić białego kamo, jak we wcześniej zrobionym Chaffee, ale trochę zapomniałem tej techniki i boję się zepsucia dotychczasowego efektu. Na razie jest tak: podstawka ze styropianu, papieru toaletowego i sklejkowej pokrywki z jakiegoś pudełka. Na to na wikol imitacja ziemi z modelarskich zapasów. Cytuj
Lipstein Napisano 26 Stycznia 2020 Autor Napisano 26 Stycznia 2020 Z kupionej w Lidlu pasty na podobrazia (cokolwiek to jest) zrobiłem imitację podłoża poprószonego świeżym śniegiem, a boki dioramy okleiłem czarnym papierem dla zamaskowania boków ze syropianu. Zrobiłem kępki trawy przy użyciu elektrosadzarki i pęsety, a snieg to soda oczyszczona. Cytuj
Lipstein Napisano 26 Stycznia 2020 Autor Napisano 26 Stycznia 2020 Z kupionej w Lidlu pasty na podobrazia (cokolwiek to jest) zrobiłem imitację podłoża poprószonego świeżym śniegiem, a boki dioramy okleiłem czarnym papierem dla zamaskowania podstawy ze syropianu. Zrobiłem kępki trawy przy użyciu elektrosadzarki i pęsety, a śnieg to soda oczyszczona. Błoto podmalowałem Sidoluxem i trochę zaczęło się błyszczeć. Sam czołg obiłem gabką i zrobiłem ciemny wash. Modulację i preszajding niestety zamalowałem z pośpiechu. Cytuj
kyko1916 Napisano 27 Stycznia 2020 Napisano 27 Stycznia 2020 Dla mnie wygląda zacnie Może jedyne co kłóci mi się z założeniem to to że ten śnieg na środku przejazdu jest tak czysty Jeśli to któryś pojazd z koleji to chyba powinien się trochę pobrudzić Ale może tylko niepotrzebnie się czepiam w dodatku chyba nie powinienem bo sam dopiero się przymierzam do pierwszego modelu Cytuj
Lipstein Napisano 29 Marca 2020 Autor Napisano 29 Marca 2020 (edytowane) Trochę się pozmieniało od ostatniego wpisu: śnieg z sody oczyszczonej, błoto z mieszaniny pigmentu, zmielonych liści, gipsu i innego badziewia z zapasów. Zimowy kamuflaż metodą biała Valejo na lakier do włosów, słup - drogowskaz z balsy i patyczków, załoga jeden figurant z zestawu, pozostali z zestawu US Tank Crew Miniart. Do figurek przydałoby się nakleić im oznaki stopni i naszywkę 3 Dywizji Pancernej, ale nie umiem ich wymalować, a nie mam takich kalek. Edytowane 29 Marca 2020 przez Lipstein Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi