Gość Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Witam. Przyznam, że nie mam czasu na przeszukiwanie forum, więc jeśli temat już był, proszę o podanie linka. Pytanie moje jest takie - jak używać Decalfix-u z Humbrola? Mam kalki, które bardzo słabo trzyają i chciałbym je wzmocnić. Wyczytałem w jakimś sklepie internetowym opis produktu - Decalfixu - że nakłada się go na kalkę. Ale czy na pewno? Czy nie pod kalkę? Nazwa raczej wskazuje, że jest to coś do mocowania kalek... Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Nakladasz POD kalke niewielka ilosc, w sensie - w miejsce, gdzia ma byc kalka. Zanim wyschnie, kladziesz na to kalke. Pozniej moczysz preparacie wacik i delkiatnie dociskasz kalke tak, zeby wycisnac plyn z pod niej, a jednoczesnie nakladasz go NA kalke. Przynajmniej ja tak robie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Ok. Dzięki za odpowiedź. A jeszcze pytanie do samej techniki naklejania. Teraz używam tylko Mr. Mark Softer i żeby dobrze sobie ustawić kalkę, moczę powierzchnię wodą (pod kalkę) i daję kropelkę Softera. Wtedy kalka się dobrze ustawia, a jaki już jest w pozycji, wtedy dociskam, a nadmiar wody wypływa - kalka przylega dobrze. Czy stosując Decalfix, tez mogę sobie zwilżyć tą powierzchnię pod kalkę i dać kroplę Decalfixu? Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 No wlasnie Ci napisalem, ze zwilzasz powierzchnie pod kalka DecalFixem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 No wlasnie Ci napisalem, ze zwilzasz powierzchnie pod kalka DecalFixem. Tak, tak, wiem... Chodziło mi o to, czy można go łączyć (rozcieńczać) z wodą - w sensie, zwilżać powierzchnię wodą i dodawać kroplę Decalfixu. Jak szybko decalfix "łapie", tzn, czy bardzo się trzeba spieszyć z ustawieniem kalki? Niebawem będzie mnie czekać naklejanie dużych kalek - kilkanaście cm długości na kilka szerokości. Nie chciałbym popełnić przy tym błędu, że kalka złapie zbyt szybko, albo słabo będzie trzymać. Im więcej informacji uzyskam, tym mniejsze prawdopodobieństwo kiksów... Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 A po co chcesz laczyc z woda? Jak szybko lapie? Nie szybciej niz sam klej na kalce. Tak naprawde to jest tylko wspomagacz. Dopoki nie wycisniesz z pod kalki preparatu, mozesz sobie ja ustawiac do woli. Nie wiem, jak bedzie sie sprawdzal na duzych powierzchniach, bo nigdy nie sprawdzalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi