Grzegorz Napisano 6 Czerwca 2006 Share Napisano 6 Czerwca 2006 Zdjęcia były wykonane dzięki uprzejmości pracowników Gorzowskiej KP. Ten star (właściwie dwa...) znajduje się wstanie idealnym, dosłownie 100/100... Na jego wyposażeniu znajduje się nawet kompletna konstrukcja tentowa zadaszenia rozkładanego w czasie dłuższych napraw. Namiot taki mocowany był bezpośrednio do boków „zabudowy” i pełnił rolę wiaty. Ten wariant zabudowy przeznaczono jako przejezdny warsztat naprawczy, w tym przypadku wyposażono go w „tokarkę”. (drugi egzemplarz jest w pełni wyposażony do napraw samochodów...) W policji pełnił rolę identyczną jak wcześniej w wojsku. W trakcie większych imprez, wymagających przyjazdu samochodów policji z innych miast i województw, pełnił rolę podręcznego warsztatu naprawczego. Kierowca etatowy, wraz z mechanikami przydzielanymi z warsztatów naprawczych Komendy wojewódzkiej Policji w Gorzowie Wlkp. Wstawiano go również do kolumn samochodów policji podczas dłuższych przejazdów jednostek zmotoryzowanych (identycznie jak w wojsku...) Ciekawe, że pomimo przydzielenia do policji nie zmieniono mu nigdy malowania...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 9 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2006 Następny wariant zabudowy... Pomijając kolory (nie wiem, kto w Zakładach Energetycznych jest odpowiedzialny za farbę, ale ta jest parszywa...) STAR (kabina i rama z zawieszeniem...) nie wiele odbiega od egzemplarzy używanych w wojsku. Są różnice w podzespołach, np. elektrycznie przełączana blokada mostów itp., ale zmian rozwojowych na „zewnątrz” nie widać. Z rozmów przeprowadzonych z użytkownikami, cywilnymi i „państwowymi” ciężarówka generalnie jest chwalona. Wszyscy natomiast wymieniają jedną główną wadę, przyznam ze faktycznie może być to uciążliwe. Otóż narzekają na wytrzymałość wyciągarki. Z powodu małej średnicy wałka napędowego (osi...), bębna z liną stalową przy faktycznej konieczności samo wyciągnięcia się STARA z grząskiego terenu, element ten "ukręca" się nagminnie. (znacznie lepiej rozwiązane jest to w Rosyjskich np. KRAZ-ach i Czeskich TATRA-ch... ) Detale... Za kabiną kierowcy, zamontowano laminatową kabinę „pomocniczą”, wykorzystywaną pierwotnie do przewozu np. pracowników, lub dodatkowej obsługi sprzętu holowanego lub przewożonego na pace. (Konstrukcja tentowa skrzyni ładunkowej identyczna jak w wojsku...) Pomiędzy kabinami są zamontowane dodatkowe skrzynki ale nie jest to wyposażenie standard, tylko inwencja kierowcy. W praktyce w ZE używana jest jako zamykany magazyn narzędzi, które ze względu na ich cenę są podatne na kradzież... (Proza życia...) PS. Będą udostępnione rysunki z instrukcji fabrycznej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roby1409 Napisano 23 Czerwca 2006 Share Napisano 23 Czerwca 2006 Witam Grzegorzu, czy masz może więcej zdjęć Stara 266?? Bo zbieram dokumentację do modelu. Brakuje mi zwlaszcza fotek skrzynki rozdzielczej napędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 24 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2006 No zdjęcia były..., są..., i będą... W jakiej wersji zabudowy robisz jego model... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roby1409 Napisano 24 Czerwca 2006 Share Napisano 24 Czerwca 2006 Standardowa ze skrzynią typu Omega. Czyli taka jak na rysunku za ostatnim zdjęciem. Wszak mam książkę napraw ale tam np. wspomniana skrzynka rozdielcza jest pokazana tylko z jednej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 24 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2006 A mógłbyś to rozwinąć... Jaka skala, jaki materiał, jaki stan zaawansowania?..lub cokolwiek o tym modelu...? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roby1409 Napisano 24 Czerwca 2006 Share Napisano 24 Czerwca 2006 Głównie jestem modelarzem kartonowym, znam cię z Kartonwork, ale że tutaj znalazłem te zdjęcia, więc zadałem pytanie w tym wątku. Model będzie kartonowy i w skali typowej dla pojazdów kartonowych czyli 1:25. zdjęcie 1 zdjęcie 2 zdjęcie 3 zdjęcie 4 Silnik był stworzony do modelu w wydawnictwa,powstał tylko na podstawie dwóch rysunków, więc mogą się nie zgadzać wymiary. Model z wydawnictwa miał dużo niezgodności z oryginałem, więc zrezygnowałem z jego budowy. Do mojego modelu powstanie nowy silnik, zgodny z wymiarami, poza tym ten jest juz trochę uszkodzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 24 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2006 Fajne...hm... budujesz go od podstaw...? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roby1409 Napisano 24 Czerwca 2006 Share Napisano 24 Czerwca 2006 Tak, od podstaw. Jak pisałem wcześniej, kleiłem model z wydawnictwa, jednak im bardziej się zagłębiałem w konstrukcję pojazdu tym więcej odkrywałem nieścisłości i uproszczeń, a pojazd spodobał mi się do tego stopnia, że postanowiłem go skleić od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 26 Września 2006 Autor Share Napisano 26 Września 2006 266 kontynuacja.... (Skrzynia ładunkowa wysoka, elementy wyposażenia na zdjęciach obejmują już obecne modernizacje, i wprowadzone widoczne zmiany, w stosunku do egzemplarzy wcześniejszej produkcji) Detale podwozia i zawieszenia wraz z podzespołami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 26 Września 2006 Autor Share Napisano 26 Września 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 27 Września 2006 Share Napisano 27 Września 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roby1409 Napisano 15 Października 2006 Share Napisano 15 Października 2006 Przepraszam że jeszcze wtrącę, a ma ktoś może zdjęcia silnika S359 napędzającego Stary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 15 Października 2006 Autor Share Napisano 15 Października 2006 Silniki również będą...... A może ktoś ma zdjęcia, gotowe, pod ręką?... Inna wersja zabudowy... Star 266 plus ZU 23x2... http://www.tanxheaven.com/krzo/zsu23-2/zsu23-2krzo.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 3 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2007 Cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 4 Kwietnia 2007 Share Napisano 4 Kwietnia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 7 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2007 Kolejne STAR-y z jednostki z Wędrzyna... Zwróćcie uwagę, że te na pozór identyczne samochody mają sporo różnic w wyposażeniu: • Inne klamki • Brak wyciągarki • Inne siedzenia w kabinie kierowcy • Inne lusterka boczne • Różne kierownice itp... Różnice te wynikają z prozaicznej przyczyny. Zapasy magazynowe warsztatów maja coraz mniej oryginalnych części do wariantów czysto wojskowych i muszą ratować się akcesoriami produkowanymi do odmian cywilnych. (Chora polityka właścicieli fabryki STAR... Przemilczę aspekty bezmyślnej polityki decydentów...) Tak, więc Star 266... (Zdjęcia wykonano dzięki przychylności żołnierzy z JW w Wędrzynie...) Cdn… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 22 Marca 2008 Autor Share Napisano 22 Marca 2008 Detale silnika STAR 266. Co prawda w trakcie rozbiórki ale za to, dość dokładnie widać jego budowę i zamocowanie do ramy podwozia. Zdjęcia mogliśmy wykonać dzięki uprzejmości właściciela i pracowników firmy MOTODEMONT mieszczącej się w Kaźmierzu Wlkp. Bardzo dziękuję za wyrozumiałość i udzieloną mi pomoc. Cdn… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 24 Marca 2008 Autor Share Napisano 24 Marca 2008 Cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 17 Maja 2008 Autor Share Napisano 17 Maja 2008 Nieco detali podwozia, zawieszenia i układu napędowego... Zdjęcia mogliśmy wykonać dzięki uprzejmości właściciela i pracowników firmy MOTODEMONT mieszczącej się w Kaźmierzu Wlkp. Bardzo dziękuję za wyrozumiałość i udzieloną mi pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 12 Listopada 2008 Autor Share Napisano 12 Listopada 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 12 Listopada 2008 Share Napisano 12 Listopada 2008 Aż się chce isć do wojska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 14 Listopada 2008 Share Napisano 14 Listopada 2008 Aż się chce isć do wojska widze że niewiele trzeba żeby Cie przekonać a ja im bliżej magicznej granicy tym mniej chce w kamasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 14 Listopada 2008 Share Napisano 14 Listopada 2008 Grzesiu, jak tak patrzę na te twoje (świetne!) walkaroundy to aż łzy cisną mi się do modrych oczu że żadna firma, w powodzi wszelkiego rodzaju panter, tygrysów, blitzów i innego szwabskiego badziewia nie wydała modeli pojazdów używanych przez nasze wojsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 14 Listopada 2008 Share Napisano 14 Listopada 2008 innego szwabskiego badziewia Też nad tym ubolewam :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi