michal78 Posted May 15, 2020 Share Posted May 15, 2020 Robię obecnie model AC47 Rodena i porównując jego gabaryty z HU-16 Albatrosem (Amodel) zauważyłem że jeden do drugiego, delikatnie mówiąc, nie bardzo trzyma skalę. Pierwszy w realu ma rozpiętość skrzydeł 28,9m, drugi 29,5m. Czyli praktycznie przy skali 1:144 powinny być prawie identyczne. Tymczasem między modelami różnica wynosi koło 4 cm (!!!) i to na "korzyść" mniejszego AC47. Nie wiem która firma wypuściła model tak odbiegający od skali bo to mój początek przygody z 1:144. Czy takie sytuacje są częste u tych lub innych producentów ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
donalyah00 Posted May 15, 2020 Share Posted May 15, 2020 Albatros posiadał dwie wersje płata o różnej rozpiętości: HU-16A - 24,38 m i HU-16B - 29,46 m (dane za zeszytem "In Action"). Twój model to HU-16A. Inna sprawa, że już 1 mm w 144-ce może mieć widzialny wpływ na odbiór kształtu/proporcji samolotu. Ot, wredność tej skali... Udanej zabawy ze Spookiem! Pozdrawiam, Marek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal78 Posted May 15, 2020 Author Share Posted May 15, 2020 A jak tak to co innego Dzięki, pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts