M.A.V. Napisano 2 Lipca 2020 Share Napisano 2 Lipca 2020 (edytowane) Szukam informacji jak w temacie - a dokładnie o użyciu bojowym tych pojazdów. Niestety w necie niewiele jest, ale może ktoś coś.... Szczególnie zależy mi na fotkach z czasów służby albo wraków (nie egzemplarzy muzealnych - to już mam). Dokładnie chodzi o ten pojazd : czyli egipska modyfikacja sowieckiego T-34 polegająca na montażu w powiększonej wieży haubicy D-30 122mm. Znalazłem informację iż wyprodukowali tego dziwoląga tylko ok 30-40 sztuk, w zakładach Abu Zaabal - stąd właśnie egipska nazwa T122 Abu Zaabal ( T122 أبو زعبل ) W kilku źródłach znalazłem też info iż bojowo były używane w czasie wojny Jom Kippur w 1973, a dokładniej w samym początku arabskiego ataku prowadziły ostrzał izraelskich pozycji za Kanałem Sueskim. Ale nigdzie nie znalazłem info że zostały przeprawione przez kanał i walczyły na Synaju. Co do fotek "walkaround" to najlepsze fotki znalazłem tutaj ale to oczywiście egzemplarz muzealny : http://www.primeportal.net/tanks/tim_roberts/t-34_122_egypt/index.php?Page=1 Edytowane 2 Lipca 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi