Nexus Posted April 19, 2008 Share Posted April 19, 2008 Zupełnie nie tak to miało być. Nie planowałem sklejania cywili i wyszło na to, że pierwszy model jaki skończyłem po długiej przerwie to Lamborghini Ale wreszcie mam je już za sobą i wracam do skrzydeł Zestaw jest uboższą wersją tego co zrobił koksik750 i pokazał w tym wątku Gallardo koksika. O różnicach już pisaliśmy, więc nie będę się powtarzał. W trakcie składania i porównywania z oryginałem zauważyłem, że model nie ma tylnych kierunkowskazów zaraz za nadkolem. Mimo, że zdjęcia nawet na pudełku pokazują je wyraźnie. Model składało się całkiem, całkiem, może dlatego, że nie przykładałem się do niego. Starałem się zrobić model kompletnie z pudełka. Nie jestem do końca z niego zadowolony i najbardziej wkurzają mnie boczne szyby. Tylne światła też wymagają większej pracy w spasowaniu z nadwoziem. Potraktowałem ten model jako poligon doświadczalny dla pędzelków i szkoleniu umiejętności w operowaniu ich różnymi rozmiarami. Tylko w trzech miejscach użyłem aerografu: dach (wymagał zaszpachlowania skurczu i duża powierzchnia nie wyglądała estetycznie pomalowana pędzlem) i tylne światła w miejscu gdzie są szare. Po prostu pigment nierówno rozkładał się pod pędzlem i po 3 próbie odpuściłem na rzecz aerografu. Zanim zakończę ględzenie wspomnę tylko, że w godzinę po zakończeniu budowy syn upuścił model na podłogę podczas odkładania na półkę... masakra. Zdjęcia są zrobione po reperacji. Zdjęcia gotowego modelu: Zdjęcia szczegółów wnętrza zrobione podczas budowy (nie robiłem osobnego wątku warsztatowego): Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRUGER_MAN Posted April 19, 2008 Share Posted April 19, 2008 Czystość sklejania z zewnątrz jest wporządku , wnętrze troche słabo pomalowane i pozostawia wiele do życzenia , za to widze ( od góry fotka ) ze ta uszczelka nierówno pomalowana , nastepnie , malowałeś kaste wogóle ? wygląda jak niemalowana i dach maźnięty na inny kolor . Tak to spoko . Pozdro i życze wiecej cywili Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nexus Posted April 19, 2008 Author Share Posted April 19, 2008 Kastę? Masz na myśli body? Nie planowałem malowania nadwozia, bo wiem jakby się to skończyło Skoro kolor bazowy plastiku był żółty, nie chciałem przedłużać budowy... mój MiG na mnie czeka Dach rzeczywiście jest pomalowany na żółto z powodu o którym pisałem w pierwszym poście (lusterka też pomalowałem na ten sam kolor). Z uszczelką masz rację i to jest jedno z miejsc, które mi się nie podobają. Pasowanie szyb nie było najlepsze - jest dosyć duża szczelina między szybą, a dachem z prawej strony (widoczna na pierwszym zdjęciu z drugiego rzędu). Wyglądało to na dużą ilość pracy ze szpachlą i odpuściłem. Dzięki za pierwszą opinię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tornado Posted April 19, 2008 Share Posted April 19, 2008 wnętrze troche słabo pomalowane i pozostawia wiele do życzenia Pamitaj KRUGER_MAN, że we wnętrzu praktycznie pomalowane są tylko detale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koksik750 Posted April 19, 2008 Share Posted April 19, 2008 A ja nie moge przeżyć nie pomalowanych "siatek" w zderzakach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nexus Posted April 20, 2008 Author Share Posted April 20, 2008 koksik? Co masz na myśli? One są pomalowane. Według instrukcji Smoke Grey H95 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koksik750 Posted April 20, 2008 Share Posted April 20, 2008 Przednie tez? na pierwszym zdjeiu widac jakby byly pomalowane ale wszystko prześwituje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nexus Posted April 20, 2008 Author Share Posted April 20, 2008 Przednie też Smoke Grey jest przeźroczystą farbą. Potrzebne jest kilkanaście warstw, by nią cokolwiek zasłonić. Typowa farba do robienia przyciemnianych szyb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koksik750 Posted April 20, 2008 Share Posted April 20, 2008 A to wszystko wyjaśnia. A jaki producent produkuje tą farbę którą użyłeś? Możesz zrobić jakiś test tej farby na przezroczystej wyprasce lub folii do bindowania? Może warto sie w nią zaopatrzyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bilonzo Posted April 20, 2008 Share Posted April 20, 2008 Popieram Kolegę koksik750. Mógłbyś zrobić teścik tejże farbki?. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nexus Posted April 20, 2008 Author Share Posted April 20, 2008 Mogę zrobić teścik. Tylko znajdę jakiś kawałek przezroczystej szybki. Producentem jest Gunze Sangyo - H95 Smoke Grey. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merida Posted April 27, 2008 Share Posted April 27, 2008 Super Gallardo ladnie ,sklejony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nexus Posted April 27, 2008 Author Share Posted April 27, 2008 Dzięki. Oczywiście jak każdy modelarz nie jestem do końca z niego zadowolony, ale biorąc pod uwagę początkowe postanowienia co do końcowego efektu i ilości włożonej pracy, to nie jest chyba źle. W porównaniu do innych modeli tutaj, to moje wypociny to takie przedszkole Obiecany test muszę przełożyć, bo wyjeżdżam i wrócę za tydzień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczur Posted May 11, 2008 Share Posted May 11, 2008 nawer model Gallardo wrecz ocieka kasa ;) oczywiscie zartuje bardzo fajnie sie prezentuje tez bym chcial kiedys w przyszlosci miec takiego na półce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts