Sniper Napisano 20 Kwietnia 2008 Napisano 20 Kwietnia 2008 Witam, zabieram się powoli do Albatrosa D.III z Rodena i chciałbym go zrobić w malowaniu 7 Eskadry Kościuszkowskiej. Nie mogę się jednak dopatrzeć jak malowany był spód , wydaje mi się ,że był błękitny ( na podstawie kolorowego rysunku z książki "Dług honorowy") ale pewności nie mam. Jeśli ktoś ma jakieś precyzyjniejsze informacje to będę wdzięczny za pomoc. Mile widziane będą również propozycje kolorów farb czy konkretne malowania. Z góry wielkie dzięki. Cytuj
LordDisneyland Napisano 20 Kwietnia 2008 Napisano 20 Kwietnia 2008 WG. T. Goworka [Pierwsze samoloty myśliwskie lotnictwa polskiego, Sigma Not W-wa 1991] dół był w barwie płótna. A co do koloru farbek- albo pactra light tan, albo może jakiś creall, ja mieszam straw yellow i sandtone z przewagą tego ostatniego, całkiem nieźle wychodzi pędzlem.... Cytuj
Sniper Napisano 20 Kwietnia 2008 Autor Napisano 20 Kwietnia 2008 A tak przy okazji czy ktoś ma jakiś fajny patent na malowanie powierzchni ze sklejki, np. w tymże modelu? Cytuj
KRYSTEK Napisano 20 Kwietnia 2008 Napisano 20 Kwietnia 2008 Tutaj masz malowanie Albatrosa z 7 eskadry zamieszczone we wspomnianej książce p.Tomasza Goworka. Ja na sowich ,,szmatopłatach,, powierzchnie wykonane ze sklejki wykonuję takim sposobem: Powierzchnie maluję Humbrolem 103,81 lu coś podobnego. czekam aż dobrze wyschnie ,następnie wcieram za pomocą patyczków higienicznych proszek ze startych na papierze ściernym pasteli koloru brązowego,czarnego odrobina czerwonego i żółtego - proporcje do wypróbowania. Tak uzyskaną powierzchnię przecieram lekko zwilżonym w wodzie kawałkiem gąbki.Następnie kilka warstw Sidoluxu. Mam na ukończeniu Albatrosa D.III Rodena w malowaniu Juliusa Arigi ze sklejkowym kadłubem. Pozdrawiam. Krystek Cytuj
ZIO BY NAITT Napisano 20 Kwietnia 2008 Napisano 20 Kwietnia 2008 Ja natomiast robię tak : 1. Nakładam jasnobeżowy kolor , np. H74 . 2. 1-2 warstwy Sidoluxu . 3. Pędzelkiem maluję Clear Orange Humbrola. 4. Na to wszystko znowu Sidolux . Efekt jest taki : Czasami zanim nałożę Clear Orange nakładam suchym pędzlem mazy mające imitować ciemniejsze warstwy sklejki - wtedy wygląda to tak : PZDR Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi