Jump to content

Malowanie do Albatrosa D.III z 7 Eskadry

Sniper
 Share

Recommended Posts

Witam, zabieram się powoli do Albatrosa D.III z Rodena i chciałbym go zrobić w malowaniu 7 Eskadry Kościuszkowskiej. Nie mogę się jednak dopatrzeć jak malowany był spód , wydaje mi się ,że był błękitny ( na podstawie kolorowego rysunku z książki "Dług honorowy") ale pewności nie mam. Jeśli ktoś ma jakieś precyzyjniejsze informacje to będę wdzięczny za pomoc. Mile widziane będą również propozycje kolorów farb czy konkretne malowania. Z góry wielkie dzięki.

Tutaj masz malowanie Albatrosa z 7 eskadry zamieszczone we wspomnianej książce p.Tomasza Goworka.

4ea5360053a3ca65m.jpg

Ja na sowich ,,szmatopłatach,, powierzchnie wykonane ze sklejki wykonuję takim sposobem:

Powierzchnie maluję Humbrolem 103,81 lu coś podobnego. czekam aż dobrze wyschnie ,następnie wcieram za pomocą patyczków higienicznych proszek ze startych na papierze ściernym pasteli koloru brązowego,czarnego odrobina czerwonego i żółtego - proporcje do wypróbowania.

Tak uzyskaną powierzchnię przecieram lekko zwilżonym w wodzie kawałkiem gąbki.Następnie kilka warstw Sidoluxu.

Mam na ukończeniu Albatrosa D.III Rodena w malowaniu Juliusa Arigi ze sklejkowym kadłubem.

0eb20860aefe9207m.jpg

Pozdrawiam.

Krystek

Ja natomiast robię tak :

1. Nakładam jasnobeżowy kolor , np. H74 .

2. 1-2 warstwy Sidoluxu .

3. Pędzelkiem maluję Clear Orange Humbrola.

4. Na to wszystko znowu Sidolux .

Efekt jest taki :

DSCF7142.jpg

DSCF7241.jpg

Czasami zanim nałożę Clear Orange nakładam suchym pędzlem mazy mające imitować ciemniejsze warstwy sklejki - wtedy wygląda to tak :

DSCF6100.jpg

PZDR