Sniper Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Witam, zabieram się powoli do Albatrosa D.III z Rodena i chciałbym go zrobić w malowaniu 7 Eskadry Kościuszkowskiej. Nie mogę się jednak dopatrzeć jak malowany był spód , wydaje mi się ,że był błękitny ( na podstawie kolorowego rysunku z książki "Dług honorowy") ale pewności nie mam. Jeśli ktoś ma jakieś precyzyjniejsze informacje to będę wdzięczny za pomoc. Mile widziane będą również propozycje kolorów farb czy konkretne malowania. Z góry wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 WG. T. Goworka [Pierwsze samoloty myśliwskie lotnictwa polskiego, Sigma Not W-wa 1991] dół był w barwie płótna. A co do koloru farbek- albo pactra light tan, albo może jakiś creall, ja mieszam straw yellow i sandtone z przewagą tego ostatniego, całkiem nieźle wychodzi pędzlem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sniper Napisano 20 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2008 A tak przy okazji czy ktoś ma jakiś fajny patent na malowanie powierzchni ze sklejki, np. w tymże modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Tutaj masz malowanie Albatrosa z 7 eskadry zamieszczone we wspomnianej książce p.Tomasza Goworka. Ja na sowich ,,szmatopłatach,, powierzchnie wykonane ze sklejki wykonuję takim sposobem: Powierzchnie maluję Humbrolem 103,81 lu coś podobnego. czekam aż dobrze wyschnie ,następnie wcieram za pomocą patyczków higienicznych proszek ze startych na papierze ściernym pasteli koloru brązowego,czarnego odrobina czerwonego i żółtego - proporcje do wypróbowania. Tak uzyskaną powierzchnię przecieram lekko zwilżonym w wodzie kawałkiem gąbki.Następnie kilka warstw Sidoluxu. Mam na ukończeniu Albatrosa D.III Rodena w malowaniu Juliusa Arigi ze sklejkowym kadłubem. Pozdrawiam. Krystek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Ja natomiast robię tak : 1. Nakładam jasnobeżowy kolor , np. H74 . 2. 1-2 warstwy Sidoluxu . 3. Pędzelkiem maluję Clear Orange Humbrola. 4. Na to wszystko znowu Sidolux . Efekt jest taki : Czasami zanim nałożę Clear Orange nakładam suchym pędzlem mazy mające imitować ciemniejsze warstwy sklejki - wtedy wygląda to tak : PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi