martinello Napisano 9 Września 2020 Share Napisano 9 Września 2020 Witam Pytanie laika - co to są za kolory - Haze Paint Dark (i Light) Blue - widoczne w recenzji rozpoznawczych Lightningów -> https://www.kfs-miniatures.com/1-48-recon-lightning-konwersje-cmk/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 9 Września 2020 Share Napisano 9 Września 2020 W oryginale to była jedna specjalna farba kładziona na czarny podkład, w zależności od grubości nałożonej warstwy uzyskiwano kolor od błękitnego do prawie białego. Z farb modelarskich w miarę najbardziej zbliżony kolor ma Xtracolor X160 Synthetic Haze Blue, możesz go użyć jako ten dark haze blue i rozjaśniać białą do light haze blue. Nie sugeruj się do końca instrukcją malowania - przejścia kolorów były płynne. Ogólna zasada była taka, że na górnych powierzchniach cienka warstwa (ciemniejszy niebieski kolor) a od spodu i w zakamarkach grubsza (prawie biała) a na bokach kadłuba, belkach ogonowych i statecznikach pionowych gradient. Wszystko zależało od "artystycznej oceny" malarza i poszczególne lightningi mogły się różnić kształtem kamuflażu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 9 Września 2020 Autor Share Napisano 9 Września 2020 Dzięki. Kiedyś lepiłem samoloty i kolorystykę USA miałem w miarę opanowaną - a tu takie zaskoczenie z nowym (dla mnie) kolorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi