Pietrucha_92 Napisano 26 Października 2020 Share Napisano 26 Października 2020 Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum, szukałem podobnego problemu na forum ale nie udało mi się znaleźć. Ostatnio zacząłem budowę swojego pierwszego modelu Panzer II F/G od Tamiyi. Po pomalowaniu modelu lakierem bezbarwnym błyszczącym w sprayu Vallejo Gloss Varnish otrzymałem taką dziwną fakturę malowanej powierzchni (skórka pomaarńczy?). Czy da się to jakoś naprawić? Model został pomalowany farbą w sprayu Tamiya Color TS-46 jeśli ma to jakieś znaczenie. Lakier nakładałem pod kalkomanię, a następnie chciałem nałożyć washa. Lakier mieszałem jakieś 1,5 minuty przed użyciem. Co zrobiłem źle? Zostawić to jak jest i nakładać na to kalki i washa? Spróbować nałożyć drugą warstwę ? Poprawi to coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 26 Października 2020 Share Napisano 26 Października 2020 (edytowane) Witaj na forum. Można szlifować, ale będzie trudno bez wytarcia farby, na takiej skomplikowanej powierzchni. Malowanie masz niezbyt skomplikowane, ja bym zmył całość i zaczął od nowa. Tak bedzie najszybciej i najłatwiej. Powodów takiego efektu może być kilka: za gruba warstwa lakieru, pryskałeś za blisko lub za daleko modelu , słabo wymieszałeś lakier lub był za zimny. Edytowane 26 Października 2020 przez Campana dod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 26 Października 2020 Share Napisano 26 Października 2020 2 godziny temu, Pietrucha_92 napisał: Lakier nakładałem pod kalkomanię, a następnie chciałem nałożyć washa. Nie zapomnij zabezpieczyć kalkomanię lakierem przed nakładaniem washa, bo mogą zejść razem z nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietrucha_92 Napisano 26 Października 2020 Autor Share Napisano 26 Października 2020 Czym mogę to zmyć? Użyć Wamoda? Myślałem, że użycie lakieru w sprayu będzie najłatwiejszym sposobem Lepszy efekt osiągnąłbym nakładając lakier pędzlem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 27 Października 2020 Share Napisano 27 Października 2020 Może być zmywacz wamodu. Lakierując z puszki uzyskasz lepszy efekt, od pędzla. Niestety, to też wymaga wprawy. Puszkę musisz dobrze wymieszać, najlepiej też podgrzać w ciepłej wodzie - to znacznie ułatwi i poprawi efekt malowania. Na spust naciskaj przed modelem i puszczaj zaraz po, tak żeby nie zalać w jednym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi