bobby Napisano 1 Maja 2008 Share Napisano 1 Maja 2008 Witam serdecznie! Mam pytanko: czy nie będę miał problemów ze współpracą kompresora firmy Badger(nowiutki,kupiony w Model Centrum) z aerografem Paasche? Czy dobrze zainwestowałem pieniądze kupując Double Action Millenium f-my Paasche?Niestety jeszcze nie sklejam,chcę wrócić do hobby z "dzieciństwa",mam zamiar sklejać tylko modele samolotow w skali 1:48 i 1:32(czeka na mnie aktualnie ok 100 pudeł),czy jeden areo wystarczy?Sorry za te trywialne pytania,ale biorąc pod uwagę tak dlugą przerwę w tej pasji,to uważam się na totalnego nowicjusza. Dzięki za każdą odpowiedz! Pozdrawiam Was bardzo serdecznie Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 2 Maja 2008 Share Napisano 2 Maja 2008 Pozwolę sobie odpowiedzieć. Jeśli tylko zgadza się ciśnienie podawane przez kompresor i ciśnienie pracy aerografu, a także rozmiar węża od kompresora i wejścia na powietrze w aerografie, to oczywiście będzie malować. I to bardzo dobrze będzie malować, bo Paasche to jedna z najlepszych firm robiących aerografy. Jeden aerograf powinien starczyć, no chyba że będziesz się bawił w jakieś konkretne ślady eksploatacji lub używał naprzemiennie różnych farb (różnych rodzajów farb- akryle/emalie itd.). 100 pudeł to na prawdę dobry wynik Mieszkasz w jakimś zameczku, czy coś? Bo z tego co się orientuję, to 1:32 i 1:48 nie należą do małych Ale wybór skali jak najbardziej odpowiedni. Pozdrawiam i życzę powodzenia i wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobby Napisano 2 Maja 2008 Autor Share Napisano 2 Maja 2008 Dzięki Przemku! W pudełku razem z aerografem Double Millennium Paasche był oryginalny wąż,a więc tu musi pasować do aero,a jak zamawiałem kompresor Badgera to pamiętam,że sprawdziłem w specyfikacji,że wytwarza maks. ciśnienie ok. 48psi(nie wiem co to za skrót z ang),zdaje się ,że to model Cyclone 10. Ale wyobraż sobie,że ten kompresor został wysłany na adres mojej mamy i tam się ostał,a aerograf jest ze mna w Łomży,aż wstyd przyznać,że nie próbowałem ich jeszcze ze sobą połączyć. W zamku nie mieszkam,choć jak Anglicy mawiają my home is my castle,ot taki mały domeczek(jakieś 220m2) sobie kupiłem,po 15 latach pracy w zawodzie. Tych ok.100 pudeł trzymam jak na razie w starym garażu,bo do tego nowego nabytku wchodzi w czercu ekipa,ale tak czy owak,mam tak wieki garaż i też będzie gdzie trzymać pudła z niesklejonymi modelami. Pozdrawiam i dzięki na odpowiedz Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 2 Maja 2008 Share Napisano 2 Maja 2008 48 psi to 3,3 bara, a więc masz pewien naddatek ciśnienia - będzie wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobby Napisano 2 Maja 2008 Autor Share Napisano 2 Maja 2008 Dzięki! Przed dosłownie 15 minutami zamówiłem w hobbylinc 2 rzeczy i nie da się tego już odkręcić,a mianowicie moisture trap("odwilgotniacz") i regulator ciśnienia,oba f-my Paasche,ale mo areograf jest Paasche,a kompresor Badgera. Odwilgotniac nie problem,ale regulator ciśnienia???No nie wiem,czy nie dałem ciała,napisali,że jest in-line,a więc -według mojego rozumku-do wstawienia miedzy kompresor a aero,ale teraz boję się,że powinienem kupić ten regulator badgera,a może jednak wszystko ok,jeśli jest in-line?? Co o tym muślicie??? Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 2 Maja 2008 Share Napisano 2 Maja 2008 Pozwoliłem sobie wydzielić temat. Cóż, odwadniacz może się przydać, reduktor ciśnienia tym bardziej, bo będziesz miał stałe ciśnieni w aerografie. Ale jest pewne pytanie - czy jak wstawisz go pomiędzy kompresor a aerograf i ustawisz na jakieś ciśnienie mniejsze niż max. podawane przez kompresor, to czy pomiędzy kompresorem a reduktorem ciśnienie nie zacznie niebezpiecznie rosnąć? Czy może kompresor sam w sobie ma jakieś zawory bezpieczeństwa które spuszczają nadmiar powietrza? Nie miałem styczności z tym kompresorem, tylko tyle co teraz w necie przeczytałem, no ale ciekawe jak to będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobby Napisano 2 Maja 2008 Autor Share Napisano 2 Maja 2008 Ten regulator(reduktor) ciśnienia ma symbol R-75AR,chyba powinno funkcjonować.Producent twierdzi,że wytrzymuje do ciśnienia 60psi,kompresor wytwarz maks.48psi,a więc wentyl bezpieczeństwa pozostaje.(chyba,że bedzie potrzeba pracy na ciśnieniu cizszym niż maks.ciśnienie wytwarzane przez kompresor-to ten"?" od Piotrka. Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 2 Maja 2008 Share Napisano 2 Maja 2008 No właśnie, bo zazwyczaj maluje się poniżej 2 barów, czyli <29psi. I jak ustawisz na reduktorze te ca. 30 psi, to czy za regulatorem ciśnienie nie dojdzie do tego maksymalnego dawanego przez kompresor? Czy to by nie zaszkodziło kompresorowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi