Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Tym razem chcialbym Wam zaprezentowac model z mojego ulubionego okresu, tj wojny w Korei 1950-53.

Model to poczciwy Jak 9P w skali 1/72 popełniony przez firmę A-Model (z tego co wiem jest to jedyny model blaszanej "dziewiątki").

Ucieszylem sie jak dzieciak gdy udalo mi sie go "wychaczyc" jakis rok temu w sklepie, ale niestety technologia "short run" przez jakiś czas skutecznie mnie odstraszała - dzisiaj moge go juz zaprezentowac i prosic Was o komentarz i uwagi (prosze o wyrozumialość )

Następny w kolejce jest takze "short run" tyle ze jeszcze bardziej hardcorowy niz produkty A-Modelu: La-9 z firmy GRAN

2212328310102052667SOWqvs_th.jpg

2759647680102052667FAyPcA_th.jpg

2023100560102052667mUEcqR_th.jpg

2720475950102052667gcXWOW_th.jpg

2094454270102052667UtBwgX_th.jpg

2585244330102052667HIQoio_th.jpg

Napisano (edytowane)

Witam.

Też bardzo lubię tę wersję Jaczka.

Naprawdę fajny model,tylko czy jesteś pewien że na górnych powierzchniach skrzydeł malowano znaki rozpoznawcze.Opieram się na książce na temat Jaka -9 wydawnictwa Mushroom,na str.34 jest zdjęcie koreańskiej dziewiątki ,co prawda to wrak ale widać górną powierzchnię skrzydła.

Pozdrawiam.

Krystek.

Edytowane przez Gość
Napisano

Przejrzałem monografię o wojnie koreańskiej i nie znalazłem fotki Jaka od góry, ale skoro MiGi (przynajmniej niektóre) miały oznaczenia na górnych powierzchniach skrzydeł, to może i Jaki tak miały?

Napisano

Coz, A-Model podajac schematy malowania odwoluje sie do publikacji AJ_Pressu nr 47... Natomiast w monografii "Woja w Korei" tego samego wydawcy Migi-15 i Il-10 maja takowe oznaczenia na gornych pow. skrzydel...

pzdr.

Hubert

Napisano

Witam,

Tak, A-Model przygotowal jedno malownie polskie, jedno bulgarskie, jedno amerykanskie, dwa koreanskie i dwa rosyjskie.

Polskie malownie jest identyczne z koreanskim (j.szary), numer indywidualny samolotu to "biala" 5.

pzdr.

Hubert