Jerry Napisano 10 Kwietnia 2021 Share Napisano 10 Kwietnia 2021 Witam Jako że wielu kolegów wypalcowywało mi ze nie robię okrętów, tylko samoloty to macie. W przerwie od Invadera w 48 na tym forum, zabieram się za ową Czarną perłę w skali 1:72 Niektórzy znają ten model i wiedzą że ma piękną fakturę drewna, ale i masę błędów. Jako że nie mogę specjalnie pokazywać prac na forum koga, gdyż to będzie pomieszanie drewna z plastikiem. Czemu? Ano temu bo Chinole zrobili co prawda Perełkę z drewna, ale jest to taki gniot za kilka tysięcy złotych że nie warto. Co planuje? Górny pokład widoczny na drewniany, Wyposazenie drewniane. Maszty drewniane lub mocno zmodyfikowane Żagle własnej roboty Olinowanie z plastikowego na liny. Wymiana bloczków na drewniane Wymiana dział Podświetlenie Diodami. W planie zrobienie czegoś podobnego do tego. I to przykład na to co można wycisnąć z tego modelu: jak widać na zdjęciach to działa są do niczego. Bądą odlane , drukowane, lub zrobione metodąCNC To tylko przykład. I przy okazji do was Pytanie. Czy ktoś na forum robi blaszki na zlecenie? Nie mam koncepcji na małe latarnie umieszczone pod pokladem jak i na maszcie, a muszę je zrobić pod maleńkie ledy. Niedługo zaczynamy. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonJarek Napisano 4 Listopada 2021 Share Napisano 4 Listopada 2021 No proszę, myślałem że miałem innowacyjny pomysł z podświetleniem w latarniach imitującym ogień, a tu już ktoś to zrealizował. Wygląda pięknie, można by jeszcze było dopracować algorytm migania, ale może być ciężkie do zrobienia na jednej diodzie w każdej latarni. Na filmie były jeszcze pochodnie ustawione wzdłuż burt, z drzewcami owiniętymi liną (widać to ładnie w Zemście Salazara). Myślałem o wrzuceniu małej diody z elektrodami zaizolowanymi i owiniętymi nicią imitującą linę. Soczewkę diody można by było pokryć klejem na gorąco uformowanym na kształt płomienia. Może kiedyś uda się to zrealizować :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 4 Listopada 2021 Share Napisano 4 Listopada 2021 Powodzenia, to może być świetne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi