Skocz do zawartości

Black Pearl (Czarna Perła) Revell/Zweda 1:72

Jerry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że wielu kolegów wypalcowywało mi ze nie robię okrętów, tylko samoloty to macie. W przerwie od Invadera w 48 na tym forum, zabieram się za ową Czarną perłę w skali 1:72

Niektórzy znają ten model i wiedzą że ma piękną fakturę drewna, ale i masę błędów. Jako że nie mogę specjalnie pokazywać prac na forum koga, gdyż to będzie pomieszanie drewna z plastikiem. 

Czemu? Ano temu bo Chinole zrobili co prawda Perełkę z drewna, ale jest to taki gniot za kilka tysięcy złotych że nie warto.

Co planuje?

Górny pokład widoczny na drewniany, 

Wyposazenie drewniane.

Maszty drewniane lub mocno zmodyfikowane

Żagle własnej roboty

Olinowanie z plastikowego na liny.

Wymiana bloczków na drewniane

Wymiana dział 

Podświetlenie Diodami.

W planie zrobienie czegoś podobnego do tego. I to przykład na to co można wycisnąć z tego modelu:

jak widać na zdjęciach to działa są do niczego. Bądą odlane , drukowane, lub zrobione metodąCNC

To tylko przykład.

I przy okazji do was Pytanie.  Czy ktoś na forum robi blaszki na zlecenie? Nie mam koncepcji na małe latarnie umieszczone pod pokladem jak i na maszcie, a muszę je zrobić pod maleńkie ledy.

Niedługo zaczynamy. 

Pozdrawiam

170768354_203963201166738_6977837209883348329_n.jpg

171238235_836712377196111_2048348241869468935_n.jpg

• Like 1

• 6 months later...

No proszę, myślałem że miałem innowacyjny pomysł z podświetleniem w latarniach imitującym ogień, a tu już ktoś to zrealizował. Wygląda pięknie, można by jeszcze było dopracować algorytm migania, ale może być ciężkie do zrobienia na jednej diodzie w każdej latarni.

Na filmie były jeszcze pochodnie ustawione wzdłuż burt, z drzewcami owiniętymi liną (widać to ładnie w Zemście Salazara). Myślałem o wrzuceniu małej diody z elektrodami zaizolowanymi i owiniętymi nicią imitującą linę. Soczewkę diody można by było pokryć klejem na gorąco uformowanym na kształt płomienia.

Może kiedyś uda się to zrealizować :)