Order81 Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 Witam wszystkich modelarzy i miłośników modelarstwa. Mam w domu znaleziony"gdzieś" niewim gdzie model okrętu wojennego Zerstorer Z 31 napisze ze z modelarstwem niewiele miałem do czynienia, po obejrzeniu ramek widze ze sporo brakuje w nim części, ale i tak chciałbym sie za niego zabrac i wkroczyć w świat modelarstwa. Oto pierwsze moje pytanie. Potrzebuje farb to tego modelu ale takich by nie malować aerografem tylko pedzlem w instrukcij podane są nr farb ale w/g firmy heller czy zna ktoś odpowiedniki tych kolorów innych np firmy PACTRA bo wiem ze to farby wodne i niema z nimi problemu jak na początek??? Z gory dziękuje za odpowiedzi i podpowiedzi. I mam nadzieje na to ze bede mogł sie tu sporo nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 w instrukcij podane są nr farb ale w/g firmy heller A nie przypadkiem Humbrol? Najlepiej jak podasz te numerki to myślę, że będzie prościej Ci coś doradzić. Ze swojej strony mogę Ci jeszcze polecić farby Vallejo i Model Master - osobiście nie lubię Pactry (moim zdaniem mają dziwny pigment i nie toleruję ich ziemistego zapachu), chociaż wielu poleci Ci ją na początek, choćby ze względu na niską cenę. Generalnie każda z tych trzech nadaje się pod pędzel więc cokolwiek wybierzesz będzie dobrze. A tak w ogóle to życzę powodzenia w stawianiu pierwszych kroków w modelarstwie. Brakującymi częściami się nie przejmuj - na pewno da się je dorobić we własnym zakresie Napisz jeszcze jakiej firmy ten niszczyciel, no i w jakiej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Order81 Napisano 24 Maja 2008 Autor Share Napisano 24 Maja 2008 Model firmy Heller nr 81010. skala 1:400 Farby napewno napisane ze firmy heller. Nr.11,27,33,34,56,64,71,73,98,99. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 Heller podaje nr farb Humbrola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Order81 Napisano 24 Maja 2008 Autor Share Napisano 24 Maja 2008 A czy jakieś odpowiedniki innych firm tak zebym mógł malowac pędzlem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 Sprawdź PW. I humbrolami też da się malować pędzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Order81 Napisano 24 Maja 2008 Autor Share Napisano 24 Maja 2008 Sorry ale co to jest PW?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 Prywatna wiadomość - u góry strony w pasku pod logiem forum trzecie od prawej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 w instrukcij podane są nr farb ale w/g firmy heller A nie przypadkiem Humbrol? Wczesniej Heller podawal numeracje w/g swoich farb bo takowe mial. Numeracja identyczna jak w Humbrolu ale paleta ich farb nie byla taka bogata. Potem chyba zaprzestali produkcji Jako potwierdzenie przelicznik na Humbrola z ich katalogu na 1993 rok. Jesli kogos interesuje moge wszystkie przeliczniki dla farb Hellera umiescic w dziale Jak to zrobic i jak pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Order81 Napisano 25 Maja 2008 Autor Share Napisano 25 Maja 2008 Ja bym poprosił o taki przelicznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Order81 Napisano 25 Maja 2008 Autor Share Napisano 25 Maja 2008 Ja bym poprosił o taki przelicznik. Wygląda na to ze do mojego modelu podane przez Hellera z porównaniem nr są takie same jak u Humbrola teraz potzebuje tylko zamienniki do Humbrola chodzi o farby wodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi