Order81 Napisano 24 Maja 2008 Napisano 24 Maja 2008 Witam wszystkich modelarzy i miłośników modelarstwa. Mam w domu znaleziony"gdzieś" niewim gdzie model okrętu wojennego Zerstorer Z 31 napisze ze z modelarstwem niewiele miałem do czynienia, po obejrzeniu ramek widze ze sporo brakuje w nim części, ale i tak chciałbym sie za niego zabrac i wkroczyć w świat modelarstwa. Oto pierwsze moje pytanie. Potrzebuje farb to tego modelu ale takich by nie malować aerografem tylko pedzlem w instrukcij podane są nr farb ale w/g firmy heller czy zna ktoś odpowiedniki tych kolorów innych np firmy PACTRA bo wiem ze to farby wodne i niema z nimi problemu jak na początek??? Z gory dziękuje za odpowiedzi i podpowiedzi. I mam nadzieje na to ze bede mogł sie tu sporo nauczyć. Cytuj
łsobota Napisano 24 Maja 2008 Napisano 24 Maja 2008 w instrukcij podane są nr farb ale w/g firmy heller A nie przypadkiem Humbrol? Najlepiej jak podasz te numerki to myślę, że będzie prościej Ci coś doradzić. Ze swojej strony mogę Ci jeszcze polecić farby Vallejo i Model Master - osobiście nie lubię Pactry (moim zdaniem mają dziwny pigment i nie toleruję ich ziemistego zapachu), chociaż wielu poleci Ci ją na początek, choćby ze względu na niską cenę. Generalnie każda z tych trzech nadaje się pod pędzel więc cokolwiek wybierzesz będzie dobrze. A tak w ogóle to życzę powodzenia w stawianiu pierwszych kroków w modelarstwie. Brakującymi częściami się nie przejmuj - na pewno da się je dorobić we własnym zakresie Napisz jeszcze jakiej firmy ten niszczyciel, no i w jakiej skali. Cytuj
Order81 Napisano 24 Maja 2008 Autor Napisano 24 Maja 2008 Model firmy Heller nr 81010. skala 1:400 Farby napewno napisane ze firmy heller. Nr.11,27,33,34,56,64,71,73,98,99. Cytuj
Order81 Napisano 24 Maja 2008 Autor Napisano 24 Maja 2008 A czy jakieś odpowiedniki innych firm tak zebym mógł malowac pędzlem?? Cytuj
Toff Napisano 24 Maja 2008 Napisano 24 Maja 2008 Sprawdź PW. I humbrolami też da się malować pędzlem Cytuj
Toff Napisano 24 Maja 2008 Napisano 24 Maja 2008 Prywatna wiadomość - u góry strony w pasku pod logiem forum trzecie od prawej Cytuj
okonek Napisano 24 Maja 2008 Napisano 24 Maja 2008 w instrukcij podane są nr farb ale w/g firmy heller A nie przypadkiem Humbrol? Wczesniej Heller podawal numeracje w/g swoich farb bo takowe mial. Numeracja identyczna jak w Humbrolu ale paleta ich farb nie byla taka bogata. Potem chyba zaprzestali produkcji Jako potwierdzenie przelicznik na Humbrola z ich katalogu na 1993 rok. Jesli kogos interesuje moge wszystkie przeliczniki dla farb Hellera umiescic w dziale Jak to zrobic i jak pokazać. Cytuj
Order81 Napisano 25 Maja 2008 Autor Napisano 25 Maja 2008 Ja bym poprosił o taki przelicznik. Wygląda na to ze do mojego modelu podane przez Hellera z porównaniem nr są takie same jak u Humbrola teraz potzebuje tylko zamienniki do Humbrola chodzi o farby wodne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi