Piotr D. Napisano 23 Czerwca 2006 Share Napisano 23 Czerwca 2006 Chciałbym zaprezentować mój drugi "prawdziwy" model plastikowy. Jak można wywnioskować z tematu;) jest to model samolotu myśliwskiego P-38 Lightning wypuszczony na rynek przez firmę Heller w skali 1:72. Samej konstrukcji nie będę przybliżał, jako że powinna być dobrze znana wszystkim miłośnikom lotnictwa (jeśli jednak tak nie jest, można skorzystać z wujka google - na necie jest mnóstwo materiałów nt. tego samolotu). Informacje o samym modelu i procesie powstania: Więcej nie zainwestuje w nic Hellera;) Jakość baaardzo średnia, a po niewiele wyższej cenie można dostać dużo lepsze modele, chociażby Academy. Krowie nity skutecznie psują efekt końcowy, a od machania papierem ściernym w celu wygładzenia miejsc łączeń połówek kadłuba oraz płatów dostałem zakwasów;). Kalki mają przesunięte kolory (jedna wersja takowych umożliwia wykonanie samolotu w malowaniu Thomasa Buchanan`a McGuire`a). Model malowałem pędzelkiem, farbkami pactry (dla zainteresowanych: A42, A30, A 35, A69, A 46, A 65). Oto fotki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 24 Czerwca 2006 Share Napisano 24 Czerwca 2006 Jakość baaardzo średnia, a po niewiele wyższej cenie można dostać dużo lepsze modele, chociażby Academy. Ciekawe model Hellera kosztuje 20zł a Academy 47zł, a może masz dostęp do modeli P-38J Academy 25zł co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 24 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2006 Ciekawe gdzie Ty kupujesz modele, chyba ktoś Cie nabiera;) Dosłownie kilka dni temu kupiłem P-47 z Academy za 24 zł. Nie wiem ile kosztuje Lightning w 1:72, ale za 49 czy 50, to można już kupić tego w 1:48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 24 Czerwca 2006 Share Napisano 24 Czerwca 2006 Ciekawe gdzie Ty kupujesz modele, chyba ktoś Cie nabiera;)Dosłownie kilka dni temu kupiłem P-47 z Academy za 24 zł. Nie wiem ile kosztuje Lightning w 1:72, ale za 49 czy 50, to można już kupić tego w 1:48. 1. Mowa była o P-38J a nie o P-47 więc nie zmieniaj tematu 2. Zobacz ile kosztuje Lighning w 1/72 3. Mówimy tylko o skali 1/72 4. Jak nie wiesz ile co kosztuje to nie wypisuj głupot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 24 Czerwca 2006 Share Napisano 24 Czerwca 2006 1/72 http://www.hobbysta.pl/sklep/product_info.php?cPath=31_150_33&products_id=1179 http://www.hobbysta.pl/sklep/product_info.php?cPath=31_150_33&products_id=3757 1/48 http://www.hobbysta.pl/sklep/product_info.php?cPath=31_150_34&products_id=1184 http://www.hobbysta.pl/sklep/product_info.php?cPath=31_150_34&products_id=5107 itd.................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 24 Czerwca 2006 Share Napisano 24 Czerwca 2006 Litości, co to ma wspólnego z modelem?? A może reklamujesz sklep, mirage3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 24 Czerwca 2006 Share Napisano 24 Czerwca 2006 Nie sklepu nie reklamuje, ale mogę go polecić bo ma dobre niskie ceny. Co do modelu to Lighning wygląda ciekawie i ładnie, szkoda tylko, że model ma wypukłe linie podziału blach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 24 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2006 1. Mowa była o P-38J a nie o P-47 więc nie zmieniaj tematu2. Zobacz ile kosztuje Lighning w 1/72 3. Mówimy tylko o skali 1/72 4. Jak nie wiesz ile co kosztuje to nie wypisuj głupot Aleś się wyżył, ulżyło? Nigdzie nie napisałem że zamiast P 38 Hellera kupiłbym to samo z Academy, to już Twoja nadinterpretacja. Nigdzie też nie napisałem że wiem, ile kosztuje P 38 z Academy w 1:72. Tak się składa, że dla mnie produktem substytucyjnym dla Lightninga jest P 47 (lub jakikolwiek inny myśliwiec z czasów II wś). Gdybym wiedział jakiej jakości jest P-38 z Hallera, zrezygnowałbym z niego na korzyść o parę złotych droższego czegokolwiek z Academy. Powyższą wypowiedź proszę traktować jako uzupełnienie pierwszego wpisu, żeby zakończyć już niepotrzebne dyskusje. edit------ po niewiele wyższej cenie można dostać dużo lepsze modele, chociażby Academy. Zwracam szczególną uwagę na słówko "chociażby", które oznacza ni mniej ni więcej, a tyle że Academy nie jest jedyną możliwą opcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grane Napisano 25 Czerwca 2006 Share Napisano 25 Czerwca 2006 Kiedyś robiłem go z airfixa i mam wrażenie że to dokładnie ten sam model. Jak na pędzel i jakość modelu to naprawde nieżle, też na ogół maluje pędzlem, chce dojsć do pożądnej wprawy tą techniką zanim sie przeżucę na areograf, i tu pytanie do starych wyżeraczy, ma to sens czy raczej możliwie wcześnie łapać za areograf?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi