jmx62 Posted September 8, 2021 Share Posted September 8, 2021 (edited) Model "Ćmy" który chyba zna cały świat modelarski, z którym zetknął się chyba cały świat modelarski i model na który klął niczym szewc chyba cały świat modelarski. 1964 pierwszy wypust Froga pod numerem katalogowym F169. Późniejsze wznowienia modelu, ten z 1975r. Pierwsze wydanie "międzynarodowe" NOVO z ZSRR okolice 1978r. Zauważcie, że model miał dwa numery katalogowe, jeden oryginalny Froga F169 i drugi "made in choroszo" 76003. Nasz polski przepak z firmy ABC Modelfarb z początku lat dziewięćdziesiątych nr kat 7203 A to mój model z NOVO wersja nieeksportowa, lata osiemdziesiąte. Ciekawe jak się znalazł za granicą CCCP skoro kupiłem go na bazarku na stadionie Skry w Warszawie? To i tak mój był na bogato bo miał pudełko z artboxem hhhhaaaaa i enigmatycznym tytułem "ucziobnyj bipłan" i zawierał "dwa w jednym". Drugi był trochę wybrakowany. Dlaczego pisałem że model na który klął niczym szewc chyba cały świat modelarski. Obejrzyjcie wypraski i wyobraźcie sobie co można z "tego czegoś" wydłubać? I jeszcze zapożyczone z scalemates.com instrukcje. Pierwsza oryginalna Froga. Zauważcie że model miał w komplecie podstawkę. Tu instrukcja Novo w wersji export. Mam wrażenie, że przypomina mi trochę instrukcje Matchboxów. A tu fragment instrukcji z malowaniem proponowanym przez nasz rodzimy ABC. I na koniec fotka, że jednak ludzie na świecie nie tylko klęli na ten model ale też jednak coś z niego potrafili wydłubać(za scalemates.com) Edited September 8, 2021 by jmx62 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts