jmx62 Napisano 20 Września 2021 Share Napisano 20 Września 2021 (edytowane) Model szwedzkiego samolotu szkolnego SAAB 91 Safir, używanego głównie przez kraje skandynawskie Szwecja, Finlandia, Norwegia ale również przez Austrię jak również trochę egzotyki np. Etiopia czy Tunezja. Razem zbudowano ponad 320 egzemplarzy(trochę na licencji, podobno w Holandii, czy jak kto woli po nowemu w Niderlandach). Sam model opracowany na początku lat osiemdziesiątych czyli standardowy Heller, wypukłe linie, słaby detal lub jego brak, widać na zdjęciach. Niemniej chyba jedyny model tego samolotu i innej opcji nie ma. Ja jednak uważam, że można z niego coś wycisnąć. Poniżej kilka wersji pudełek z różnych lat(jak zwykle zapożyczone z przepastnych stron internetu). Mój model jeszcze w folii do dzisiaj, z edycji 2019. Pierwszy artbox 1981 1986r. 1988r. 1996r. Mój model 2019r. Widok z przodu I tył pudelka z ogólnymi schematami malowania No i co w środku pudełka Dwie ramki z szarego plastyku(jak się nie zmienił od lat osiemdziesiątych to bardzo przyjazny dla modelarza był ten plastyk Hellera) i jedna gałązka ze szkłem Zbliżenia na niektóre części modelu Imitacja niby silnika Pancernie grube ścianki kadłuba i nieśmiertelne logo Hellera Fotele załogi(porażka!) i tablica przyrządów Elementy podwozia Oszklenie kabiny Niby grube ale cos przez nie widać, lekkie soczewkowanie, polerka powinna pomóc. Kalkomanie, 5 schematów malowań, 2xSzwecja, Norwegia, Finlandia i Austria, czyli ogólnie Europa Instrukcja standard dla Hellera, wszystko co się tyczy budowy miniatury mieści się na jednej stronie. Oryginał nie był skomplikowany to i model też jest prosty. No i schematy malowania. Kolory wg katalogu Humbrola I na koniec edycja z 2020 z nową szatą graficzną. Miłego oglądania. Ja go będę kiedyś budował. Może pokażę co z tego można wydłubać. Edytowane 20 Września 2021 przez jmx62 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi