Jerry Napisano 13 Października 2021 Napisano 13 Października 2021 (edytowane) Koledzy. W przerwach pracy nad invaderem, do którego wciąż zbieram materiały wpadł mi taki o to model. 737 800 ze Zvezdy 1 :144 Zapotrzałym się w Blaszki z Metalic Details, maski KV, oraz stencile z Bonzai. Mam tylko dylemat. Mianowicie ten Corogard. Czytałem o nim tu na forum, ale w dalszym ciągu nie wiem jaki najodpowiedniejszy będzie ten kolor. Jedni piszą że Tamiya XF-53 inni że Revell. Tamka ma według mnie za gruby pigment. Myślałem o alcladzie zabezpieczonym aqua shine gloss. Nie mniej nie wiem jeszcze jak jest to podzielone. Ma ktoś dokładne rozplanowanie tego Corogardu na skrzydle? Bo oglądając zdjęcia skrzydła z SP-ESA mam mieszane uczucia. Teraz jeszcze w kwesti kolorów samego skrzydła. Jak z rozpiski Karaya Czyli mamy tu FS 16515, FS 17178, FS 17875. I kolejne Pytanie bo według zdjęć całe skrzydło od spodu jest w jednym kolorze coś ala neutral gray? Więc jeśli spód cały szary, to czemu tu na rozpisce pokazują ciut inaczej? z jakiej palety najlepiej brac te FSY aby były jak najbardziej odzwierciedlające. Wybaczcie prosze te pytania ale Cywilnego Jeta robie po raz pierwszy i nie chcę popełnić gafy na starcie. I ostatnie Pytanie to pytanie o Ledy. Milczący co prawda struga dla mnie moduł pod oświetlenie, ale jakich diód używaliście do oświetlenia modelu. Te z Ali, czy w PL też można kupić? bo martwi mnie grubość wingleta w tym modelu i nie wiem czy ta dioda jest malutka że w niego wejdzie, czy ja przesadzam. Dziękuję za cierpliwość i za pomoc przy starcie. Edytowane 13 Października 2021 przez Jerry Cytuj
Tazman79 Napisano 14 Października 2021 Napisano 14 Października 2021 Do malowania skrzydeł jest gotowy kolor od MrPaint Boeing Grey jak i od Banzai Farba Airlines Colors Wings Grey - Creativ colors CC-PA027 Cytuj
Jerry Napisano 14 Października 2021 Autor Napisano 14 Października 2021 No to już coś a co z resztą? Cytuj
Jerry Napisano 17 Października 2021 Autor Napisano 17 Października 2021 Witam Pomalutku do przodu. 144 to dla mnie nowość i muszę zmienić przyzwyczajenia. Nie mniej ciut podziałałem w oczekiwaniu na potrzebne materiały. Na początek zająłem się silnikami i komorą podwozia. O to co zdziałem. https://www.airplane-pictures.net/photo/1385512/sp-esa-enter-air-boeing-737-800/ Tu Pytanie. Jaki powinien byc kolor wnęk podwozia? czy zależy to od Lini Lotniczych czy od konkretnego egzemplarza? Brakujące elementy zostaną doklejone wkrótce. Pozdrawiam Jerry 3 Cytuj
Jerry Napisano 18 Października 2021 Autor Napisano 18 Października 2021 Przednie Podwozie w zasadzie gotowe do malowania. Było troszku nadlewek. I poskładanie tak małych elementów. Nie mniej dla mnie to spory sukces Pozdrawiam 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi