jmx62 Napisano 14 Grudnia 2021 Share Napisano 14 Grudnia 2021 (edytowane) Beech V-35A Bonanza, lekki samolot turystyczny i dyspozycyjny ... czyli cywil, jeden z nielicznych na forum. Formy powstały daaaaawno temu w Japonii, firma zabawkarska Bandai z Tokio wypuściła model Bonanzy V-35 w skali 1/48 pod numerem katalogowym 8519, rok 1973(wg scalemates.com). Co ciekawe dwa lata później Japończycy wymyślili coś co dzisiaj dumnie czeski Eduard nazywa "Weekend Edition", Bandai puszcza serię "Weekend Wings" nr kat. 8530 W 1981 niemiecki/amerykański Revell wydaje swoją edycję, nr kat.H-4115. Z niej pochodzi mój model, którego zdjęcia części wrzucam niżej. Wypraski wykorzystuje również AcademyMinicraft, nr kat. 1609, 1988r. 10 lat później MinicraftModelKits, nr kat.11609. Już w XXI wieku MinicraftModelKits wznawia model w nowej wersji Bonanza F-33, nr kat. 11670, 2013r. Dodane nowe części na dwóch małych rameczkach, pojedynczy statecznik pionowy klasycznego(niemotylkowego) usterzenia i nowe trójłopatowe śmigło. Dodano również podstawkę pod model. No i oczywiście nowe schematy malowania i kalkomanie. Instrukcja modelu z Revella Instrukcja modelu Bonanza F-33 z Minicraft Części modelu Bonanza V-35A z Revella. Ogólnie model dzisiaj trochę odstaje od czołówki światowej ale trzeba wiedzieć, że jak na prawie pięćdziesięcioletnie formy to wygląda bardzo dobrze. Wgłębne linie podziału o ostrych nierozmytych krawędziach, trochę grubawe szkło ale daje radę. Uproszczony kokpit jednak jest imitacja deski przyrządów + kalkomania, wolant, z tyłu tablicy przyrządów imitacja jakiejś konstrukcji kadłuba, łoże silnika, sam silnik uproszczony ale może stanowić bazę wyjściową do zaawansowanej rozbudowy i ekspozycji bowiem można zrobić podnoszone okapotowanie silnika. Koniecznie trzeba dorobić/zakupić i zainstalować pasy i pilota i pasażerów. Trochę słabe są elementy podwozia, mało szczegółowe. Kalkomanie "uniwersalne" czyli pozwalające ustroić model w dowolną kombinację numeru rejestracyjnego oczywiście pod warunkiem, że posiadamy stosowną dokumentację foto. Generalnie za niewielkie pieniążki można ulepić sobie ciekawy model cywila w czteryosiem, może nie biały kruk ale rzadkość. Mój model na zdjęciach pochodzi z odzysku po delikatnej rozbiórce. Tradycyjnie jak zawsze w moich inboxach inboxach znaczna część fotografii jest zapożyczona z przepastnych zasobów Internetu tylko i wyłącznie na potrzeby dyskusji na tym forum(poza nielicznymi - moimi). Moje zdjęcia, to te co przedstawiają części i są rozbabrane przeze mnie. Jakość zdjęć jak zawsze przedstawia wiele do życzenia ale tradycyjnie robione przeze mnie z wolnej ręki komórką. Jeżeli ktoś z Kolegów posiada takie modele w lepszym stanie technicznym i chciałby pyknąć parę fotek to proszę o uzupełnienie inboxów. Edytowane 14 Grudnia 2021 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi