Hello Napisano 28 Grudnia 2021 Share Napisano 28 Grudnia 2021 (edytowane) Postanowiłem zrobić X-Winga w malowaniu innym niż pudełkowe . Jakie , zobaczymy ? Na razie pomalowałem podkładem . Model jest zestawem na "kliki" i dlatego nie można go skleić przed pomalowaniem . Chciałem pokazać pilota i R2-D2 , niestety nie prezentują się dobrze w tej nieokreślonej skali . Pozdrawiam Hello Edytowane 5 Stycznia 2022 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 28 Grudnia 2021 Share Napisano 28 Grudnia 2021 Zrób X-Winga w Polskim malowaniu a'la Łaciata 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2021 A jakie kolory tam potrzeba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 (edytowane) 11 godzin temu, Hello napisał: A jakie kolory tam potrzeba ? Arma Hobby podaje takie kolory: https://www.mojehobby.pl/products/PZL-P.11c-Expert-Set.html#gallery_start A IBG takie: https://www.mojehobby.pl/products/PZL-P.11c-Polish-Fighter-Rare-Birds.html#gallery_start Ja w następnym what if użyję najprawdopodobniej Hataka B010 dark polish khaki i hataka b088 polish afv green Edytowane 29 Grudnia 2021 przez Kolekcjoner WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 29 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2021 Muszę sprawdzić jakie farby mam na półce . Robię ten model bo go dostałem i jeszcze jest okazja się wreszcie ruszyć z modelowaniem . Już wiem ,że aerograf "działa". Teraz trzeba sobie przypomnieć całą resztę . No i kalki jakieś muszę znaleźć . W sumie chciałem zrobić w malowaniu MiGów-29 , trójkolorowym . Takie już jest na forum , więc może nie dublować . Kamuflaż P11 wydaje się dobrym rozwiązaniem . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) Działamy . Uruchomiłem aparat i pytanie . U mnie kolory i jasność zdjecia pasują , jak wygląda to u Was ? Pozdrawiam Hello Edytowane 6 Stycznia 2022 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 1 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2022 Przez " cały rok " nikt nie chce powiedzieć czy kolory na zdjęciu nie za ciemne więc nie będę poprawiał . Teraz zacząłem malować dół na niebiesko : Starałem się naprawdę cieniutko , coś jednak podkusiło i dwa razy przeciągnąłem . Pozdrawiam Hello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 2 Stycznia 2022 Share Napisano 2 Stycznia 2022 Hej. Ja obserwuję Twoje posty... jednak pytanie o odniesienie kolorów do oryginału... heh. W takiej materii jak Star Wars to jest wyjątkowo subiektywna kwestia. Jak dla mnie kadłub ma zbyt mocny kontrast tego shadingu. Ja bym rzucił na to jakiś lekki szary filtr, żeby to przytłumić. Jednak to tylko moje odczucie, Sam poluję na jakiś fajny egzemplarz X-winga... i na pewno też kiedyś będę walczył z tą materią. Poza tym trzymam kciuki i bacznie obserwuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 2 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2022 (edytowane) 54 minuty temu, radziu_82 napisał: pytanie o odniesienie kolorów do oryginału Malowanie nic nie będzie mieć wspólnego z Gwiezdnymi Wojnami . 54 minuty temu, radziu_82 napisał: kontrast tego shadingu. Ja bym rzucił na to jakiś lekki szary filtr Dziękuję za uwagę . Jakiś plan jest , miałem dużą przerwę w malowaniu więc każde sensowne słowo jest mile widziane . Początkowo chciałem zrobić nawet białym na czarnym ale coś z zamówieniem farb nie wyszło . Przyszły dwie szare buteleczki i trzeba to wymalować . Kontrast o którym wspomniałeś , chcę sobie umieszać kolor naszych P11-tek (lub coś podobnego) . Będę to robił z olejnych , bo tych mam duży zestaw i zapewne ten podkład nie będzie tak przebijał jak pod farbami Mr.Gunze . Najważniejsze dla mnie to zrobić modelik przyjemny dla oka i wejść w ten "modelarski krok, rytm" , więc jeszcze się może wszystko zmienić . Taki temat "Co by było gdyby" jest idealny na przypomnienie sobie jak kleić i malować . Nie ma presji o kolory itp. Ważne , żeby wnioski wyciągnąć . Co nie znaczy oczywiście , żeby coś lekceważyć . Oryginalne malowanie X-Winga z filmu jest za trudne dla mnie . Może kiedyś ? 54 minuty temu, radziu_82 napisał: Sam poluję na jakiś fajny egzemplarz X-winga Oglądałem już w normalnej podziałce 1/48 , piękne są . Chyba sobie sprawię jak tego malucha skończę . I mają ciekawsze malowania . Pozdrawiam Hello Edytowane 2 Stycznia 2022 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 3 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Witam , malujemy i psujemy . Dzisiaj mieszanie farby na górę X-Winga i natychmiast położenie cienkiej warstwy . Pomalowałem także dół , niestety za gęstą farbę umieszałem i nie wyszło przeźroczyście . Górę jeszcze raz , tak samo dół jak mi się uda. Pozdrawiam Hello Edytowane 3 Stycznia 2022 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi