paffko Napisano 27 Czerwca 2008 Napisano 27 Czerwca 2008 Nie znalazłem w żadnym temacie nic o takim problemie, więc postanowiłem zapytac się grono bardziej doświadczonych modelarzy. Otóż aero został rozkręcony i wrzucony do cleanluxa. Poleżał w nim z 3-4 dni, po czym dzisiaj go wyjąłem, dokładnie usunąłem resztki farby i farfocle, wysuszyłem i skręciłem. Rozcieńczyłem farbę w proporcjach takich jak zawsze malowałem tym aero i tu pojawił sie problem. Otóż po przytrzymaniu spustu farba nie leci przez dyszę, ale cofa się do komory, w której znajduje się spust (tak jakby do tyłu aerografu). Nie wiem co się dzieje. Poza tym kompresor pompuje powietrze, i jak wcisnę spust to aero "pluje" jednorazowo farbą, po czym ciśnienie tak jakby się zmniejsza i aero dalej już nie maluje. Nie wiem co mam zrobić. Zastanawiam się czy nie będę zmuszony wymienic i kompresora i aero :( Proszę o jakieś sugestie, rady i ewentualne rozwiązania tego problemu. Dziękuję pozdrawiam Cytuj
FAZZY_bez_humoru Napisano 27 Czerwca 2008 Napisano 27 Czerwca 2008 uszczelka w aero albo zgubiona albo zepsuta.. miałem to samo.. po uszczelce z maskola problem zniknął Cytuj
paffko Napisano 27 Czerwca 2008 Autor Napisano 27 Czerwca 2008 chodzi o uszczelkę przy dyszy?? Pozdrawiam Cytuj
adize Napisano 27 Czerwca 2008 Napisano 27 Czerwca 2008 Tak, najprawdopodobniej uszczelka przy dyszy. Zrób taką uszczelkę z Maskolu jak w tym artykule: viewtopic.php?t=5871 Cytuj
Lucas HS Napisano 27 Czerwca 2008 Napisano 27 Czerwca 2008 Miałem dokładnie to samo + bąbelki w zbiorniczku, sprawę załatwiło drugie mycie aerka i faktycznie uszczelka. Cytuj
Lucas HS Napisano 27 Czerwca 2008 Napisano 27 Czerwca 2008 Miałem dokładnie to samo + bąbelki w zbiorniczku, sprawę załatwiło drugie mycie aerka i faktycznie uszczelka. Cytuj
reggy Napisano 27 Czerwca 2008 Napisano 27 Czerwca 2008 Ale tu się farba przelewa do tyłu - za zbiornikiem jest uszczelka, które obejmuje iglicę i właśnie zapobiega przelewaniu się farby. Można regulować jej "przyleganie" do igły przez dokręcanie śruby, takiej z dziurką, przez która przechodzi igła. Wystarczy zajrzeć z tyłu aerka po zdjęciu tyłu: O taka śruba (w zwykłej pseudoIwacie) Spróbuj włożyć długi śrubokręt w aero od tyłu i dokręcić tą śrubę. Jak dokręcisz za mocno, to igła nie będzie się ruszać - jak za lekko to farba się będzie przelewać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi