paffko Napisano 27 Czerwca 2008 Share Napisano 27 Czerwca 2008 Nie znalazłem w żadnym temacie nic o takim problemie, więc postanowiłem zapytac się grono bardziej doświadczonych modelarzy. Otóż aero został rozkręcony i wrzucony do cleanluxa. Poleżał w nim z 3-4 dni, po czym dzisiaj go wyjąłem, dokładnie usunąłem resztki farby i farfocle, wysuszyłem i skręciłem. Rozcieńczyłem farbę w proporcjach takich jak zawsze malowałem tym aero i tu pojawił sie problem. Otóż po przytrzymaniu spustu farba nie leci przez dyszę, ale cofa się do komory, w której znajduje się spust (tak jakby do tyłu aerografu). Nie wiem co się dzieje. Poza tym kompresor pompuje powietrze, i jak wcisnę spust to aero "pluje" jednorazowo farbą, po czym ciśnienie tak jakby się zmniejsza i aero dalej już nie maluje. Nie wiem co mam zrobić. Zastanawiam się czy nie będę zmuszony wymienic i kompresora i aero :( Proszę o jakieś sugestie, rady i ewentualne rozwiązania tego problemu. Dziękuję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 27 Czerwca 2008 Share Napisano 27 Czerwca 2008 uszczelka w aero albo zgubiona albo zepsuta.. miałem to samo.. po uszczelce z maskola problem zniknął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 27 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2008 chodzi o uszczelkę przy dyszy?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 27 Czerwca 2008 Share Napisano 27 Czerwca 2008 Tak, najprawdopodobniej uszczelka przy dyszy. Zrób taką uszczelkę z Maskolu jak w tym artykule: viewtopic.php?t=5871 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 27 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2008 dzięki Adize Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 27 Czerwca 2008 Share Napisano 27 Czerwca 2008 Miałem dokładnie to samo + bąbelki w zbiorniczku, sprawę załatwiło drugie mycie aerka i faktycznie uszczelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 27 Czerwca 2008 Share Napisano 27 Czerwca 2008 Miałem dokładnie to samo + bąbelki w zbiorniczku, sprawę załatwiło drugie mycie aerka i faktycznie uszczelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 27 Czerwca 2008 Share Napisano 27 Czerwca 2008 Ale tu się farba przelewa do tyłu - za zbiornikiem jest uszczelka, które obejmuje iglicę i właśnie zapobiega przelewaniu się farby. Można regulować jej "przyleganie" do igły przez dokręcanie śruby, takiej z dziurką, przez która przechodzi igła. Wystarczy zajrzeć z tyłu aerka po zdjęciu tyłu: O taka śruba (w zwykłej pseudoIwacie) Spróbuj włożyć długi śrubokręt w aero od tyłu i dokręcić tą śrubę. Jak dokręcisz za mocno, to igła nie będzie się ruszać - jak za lekko to farba się będzie przelewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi