Miodek Napisano 5 Lipca 2008 Napisano 5 Lipca 2008 Jak pomalować linie podziału? Wypukłe i wklęsłe - nic więcej chyba dodać nie trzeba. Cytuj
Lucas HS Napisano 5 Lipca 2008 Napisano 5 Lipca 2008 Co do wklęsłych - metoda nazywa się wash i jest bogato opisana w "Tajnikach modelarstwa". Linie wypukłe można przejechać ołówkiem. Dość wyczerpująca odpowiedź? Cytuj
Miodek Napisano 5 Lipca 2008 Autor Napisano 5 Lipca 2008 Absolutnie Próbowałem olówkiem i wyszło raczej kiepsko (słabo to widać), trochę trudno było utrzymać go na wypukłośki ale jakoś dałem rade :P Cytuj
Lucas HS Napisano 5 Lipca 2008 Napisano 5 Lipca 2008 może masz za twardy ołówek? Spróbuj takim 6B na przykład... Cytuj
Miodek Napisano 15 Lipca 2008 Autor Napisano 15 Lipca 2008 Ależ cuda robie - linie podziału maluje ołówkiem... tyle że te wklęsłe Próbowałem washem, ale jest stanowczo trudniej, zwłaszcza na samolotach. EDIT: Przeglądając galerie - żadne linie podziału mi się nie podobają (moje również) są po prostu za grube! Gdyby tak to wyglądało w rzeczywistości to między blachy można by ręke włożyć, a tak być nie powinno. Cytuj
Gość Napisano 16 Lipca 2008 Napisano 16 Lipca 2008 Przeglądając galerie - żadne linie podziału mi się nie podobają (moje również) są po prostu za grube! Gdyby tak to wyglądało w rzeczywistości to między blachy można by ręke włożyć, a tak być nie powinno. To prawda. Ale tak niestety musi być dlatego że nie ma maszyn wtryskowych które by tak obrobiło plastik by linie podziału były w tej samej skali co reszta modelu. Jest to przynajmniej na razie niemożliwe... Może nanotechnologia ale to są koszta i jeszcze raz koszta. Cytuj
u-boot Napisano 16 Lipca 2008 Napisano 16 Lipca 2008 No to trzeba będzie wyryć wypukłości zamiast mordować się z ołówkiem. Cytuj
Miodek Napisano 16 Lipca 2008 Autor Napisano 16 Lipca 2008 Można by laserem , ale to także zbyt kosztowne. Na razie wygląda mój MiG-29 jak z kreskówki, ale trochę fajniej się prezentuje. Cytuj
Gość Napisano 17 Lipca 2008 Napisano 17 Lipca 2008 Można by laserem... . Można. Ale czy na modelu w skali np. 1:72 będziesz widział w ogóle linie podziału wypalone laserem?. Cytuj
Miodek Napisano 17 Lipca 2008 Autor Napisano 17 Lipca 2008 Słyszałem że są dostępne ołówki cieńsze niż 0.5mm - gdzie można je dostać i jaka jest ich cena? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi