Miodek Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 Jak pomalować linie podziału? Wypukłe i wklęsłe - nic więcej chyba dodać nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 Co do wklęsłych - metoda nazywa się wash i jest bogato opisana w "Tajnikach modelarstwa". Linie wypukłe można przejechać ołówkiem. Dość wyczerpująca odpowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miodek Napisano 5 Lipca 2008 Autor Share Napisano 5 Lipca 2008 Absolutnie Próbowałem olówkiem i wyszło raczej kiepsko (słabo to widać), trochę trudno było utrzymać go na wypukłośki ale jakoś dałem rade :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 może masz za twardy ołówek? Spróbuj takim 6B na przykład... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miodek Napisano 15 Lipca 2008 Autor Share Napisano 15 Lipca 2008 Ależ cuda robie - linie podziału maluje ołówkiem... tyle że te wklęsłe Próbowałem washem, ale jest stanowczo trudniej, zwłaszcza na samolotach. EDIT: Przeglądając galerie - żadne linie podziału mi się nie podobają (moje również) są po prostu za grube! Gdyby tak to wyglądało w rzeczywistości to między blachy można by ręke włożyć, a tak być nie powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lipca 2008 Share Napisano 16 Lipca 2008 Przeglądając galerie - żadne linie podziału mi się nie podobają (moje również) są po prostu za grube! Gdyby tak to wyglądało w rzeczywistości to między blachy można by ręke włożyć, a tak być nie powinno. To prawda. Ale tak niestety musi być dlatego że nie ma maszyn wtryskowych które by tak obrobiło plastik by linie podziału były w tej samej skali co reszta modelu. Jest to przynajmniej na razie niemożliwe... Może nanotechnologia ale to są koszta i jeszcze raz koszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u-boot Napisano 16 Lipca 2008 Share Napisano 16 Lipca 2008 No to trzeba będzie wyryć wypukłości zamiast mordować się z ołówkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miodek Napisano 16 Lipca 2008 Autor Share Napisano 16 Lipca 2008 Można by laserem , ale to także zbyt kosztowne. Na razie wygląda mój MiG-29 jak z kreskówki, ale trochę fajniej się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Lipca 2008 Share Napisano 17 Lipca 2008 Można by laserem... . Można. Ale czy na modelu w skali np. 1:72 będziesz widział w ogóle linie podziału wypalone laserem?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miodek Napisano 17 Lipca 2008 Autor Share Napisano 17 Lipca 2008 Słyszałem że są dostępne ołówki cieńsze niż 0.5mm - gdzie można je dostać i jaka jest ich cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi